Börsen idag: Trevande veckostart

Morgonrapport Börserna i USA avslutade fredagen med små positiva kursrörelser, medan Asien utvecklats blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning i negativt territorium för OMXS30.

De amerikanska börserna inledde fredagen en aning högre och lyckades med små marginaler hålla sig kvar över nollstrecket. Energisektorn lyfte efter att oljepriset åtnjutit en prisstegring medan detaljhandelsbolagen hade det tuffare. Färsk amerikansk inflationsstatistik visade att inflationen var något lägre än väntat i september. I kölvattnet av den nya informationen försvagades dollarn och de amerikanska långräntorna. Vid stängning noterades Dow Jones industriindex och det bredare S&P500-indexet upp 0,1 procent. Tekniktunga Nasdaq kompositindex handlades samtidigt 0,2 procent högre.



På råvarumarknaden var det glada miner bland de som hade positionerat sig för en uppgång för oljan. Oroligheter och konflikter mellan irakiska och kurdiska styrkor i oljestinna Kirkuk-provinsen fick priset att ta ett kliv uppåt. Kirkuk producerar för närvarande cirka 400.000 fat per dag och skulle därmed få en relativt stor påverkan på utbudet vid ett eventuellt produktionsbortfall. Vid stängning klockan 20.35 noterades både WTI-oljan och Nordsjöoljan upp 0,8 dollar till priserna 51,4 samt 57,1 dollar per fat.

För basmetallerna var prisutvecklingen inte lika uppmuntrande. Lätta nedgångar noterades för samtliga metaller utom nickel som rörde sig uppåt med 2,5 procent. Sedan årsskiftet är dock koppar, zink, aluminium och bly upp cirka 25 procent medan nickelpriset stigit med drygt 16 procent. Guldpriset stärktes med 8,2 dollar till 1301,9 dollar per uns och är upp 13 procent sedan årsskiftet.

Bland de amerikanska bolagen återfanns bankerna i fokus efter sjunkande långräntor. Bank of America lyckades hålla näsan över vattnet och steg, olikt många andra branschkollegor, med 1,5 procent. Anledningen var en stark rapport för det tredje kvartalet. Samtidigt tappade Wells Fargo 2,8 procent sedan deras rapport inte visat på lika positiva siffror. På förvärvsradarn noterades det tyska kemibolaget Bayers annonserade försäljning av sin verksamhet inom jordbruk och grödor. Affären, som är värd 5,9 miljarder euro, görs med sektorkollegan BASF för att i sin tur möjliggöra Bayers samgående med den amerikanska jordbruksjätten Monsanto, värderad till 66 miljarder dollar.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades 4 punkter lägre till 2,27 procent.

På de asiatiska börserna var utvecklingen varierande. I Japan steg indexen till ett nytt 21-års högsta efter att yenen sjunkit något jämfört med dollarn. Klockan 07:45 noterades Nikkei upp 0,7 procent till 21.300 punkter. Hang Seng index i Hongkong hade vid samma tidpunkt stigit 0,9 procent medan Shanghai Composite minskade 0,3 procent.

På hemmaplan går vi en stillsam dag till mötes och inleder med att Svolder och Melker Schörling presenterar sitt substansvärde. På First North kan vi förvänta oss en rapport från Avtech (kl. 08.30) medan Fastout rapporterar på Aktietorget.

Under morgonen har Credit Suisse höjt sin rekommendation för Astra Zeneca till outperfrom från neutral. Riktkursen höjs till 58 från 48 pund. Det framgår av en analys.

På makrofronten är det nyhetstorka och det finns i stort sett inga nämnvärda händelser att rapportera om. Under natten fick vi dock nya indikationer på utvecklingen för Kinas konsumentprisindex. Detta steg med 0,5 (förväntat var 0,4) procent jämfört med föregående månad. På årsbasis är indexet upp 1,6 procent. Klockan 11.00 inkommer handelsbalansen för EU som väntas vara oförändrad kring ett överskott om 23,3 miljarder EUR.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -