Börsen: Banker tyngde index

Börsen Stockholmsbörsen rörde sig på fredagen i ett relativt snävt intervall kring oförändrade nivåer inför nästa vecka som utgör startskottet för rapportperioden.

En majoritet av de större bolagen avancerade men samtidigt tyngde bankaktierna index, en utveckling som märktes även ute i Europahandeln där finanssektorn tappade mest.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 0,1 procent ner till 1.642. Omsättningen stannade på cirka 16 miljarder kronor. Även veckan som helhet har varit relativt stabil med en indexförändring på -0,6 procent.

SSAB A steg 3,7 procent och styrkan inom stålet noterades även på andra börser där såväl Arcelor Mittal som Outokumpo handlades bestämt upp.

Ericsson avancerade 3,5 procent. Det pressade telekombolagets delår väntas nästa vecka och i en kommentar till Bloomberg News pekar Bella Brandon, aktiestrateg hos Olivetree Financial, på att aktien är "massivt översåld"

"Om resultatet nästa vecka är något annat än förfärligt borde aktien rusa", menar hon.

Fredagens blankningslista från ägardatatjänsten Holdings visade att de korta positionerna i Ericsson minskat något, en statistik som blir spännande att följa fram tills rapporten nästa fredag.

Bankerna följde som sagt Europatrenden och tappade mark. Swedbank har fått en sänkt rekommendation av Macquarie till underperform från neutral. Swedbank och Nordea har samtidigt båda sänkts till sälj av Deutsche Bank. Swedbank sjönk 1,2 procent och Nordea backade 1,7 procent.

Swedbank pekas av Deutsche Bank ut som den nordiska bank som är mest exponerad mot svensk bostadsmarknad och eventuellt medföljande marginalpress.

"Starka bostadsmarknader och den medföljande tillväxten i bostadslån har medfört att inte minst svenska bolåneföretag haft en mycket stark utveckling under de senaste åren", skriver Deutsche Bank.

Sektorkollegorna SEB och Handelsbanken var ned med 0,8 respektive 2,8 procent.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har gått in som storägare i nischbanken Nordax och kan även genom ett optionsupplägg komma att öka ytterligare. Nordax, som gick starkt redan på torsdagen då det blivit känt att Sampo gått in som ägare, klättrade ytterligare närmare 11 procent.

Efter en svag augustiförsäljning lyckades Clas Ohlson vända trenden i september. Månadens försäljning var upp med 5 procent totalt och steg 6 procent i lokala valutor, vilket i bägge fallen var klart över förväntningarna. Aktien belönades med en uppgång på drygt 3 procent.

Shamaran, tillsammans med partners, har för första gången fått betalt av den kurdiska regionsregeringen KRG för exporterad olja. Dock utgjorde vapenskrammel smolk i bägaren sedan irakiska styrkor närmat sig kurdiska styrkor i Kirkuk-området i norra Irak. Aktien tappade 3 procent.

ABG Sundal Collier har höjt bostadsutvecklaren JM till köp från behåll och aktien steg närmare 4 procent.

Eurocine Vaccines gör en företrädesemission om cirka 40 miljoner kronor för att finansiera sin fas 1/2-studie under influensasäsongen 2017/2018. Aktien rasade 25 procent.

Cherry har godkänts för notering på Stockholmsbörsen. Kasinobolagets aktie höjdes 8,6 procent.

Cleantech-bolaget Climeon gjorde debut på First North med en miljardvärdering. Teckningskursen var 31 kronor och aktien fick ett varmt mottagande av investerarna och handlades upp till 44:70 kronor.

Även nykomlingen Qiiwi mottogs med öppna armar på Aktietorget. Mobilspelutvecklarens teckningskurs låg på 6:40 kronor och aktien avancerade till 12:40 kronor.

Graf: Utveckling för OMXS30 fredagen den 13 oktober 2017

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -