Fondtipsen i april - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en positiv börsutveckling trots en svag utveckling för den amerikanska dollarn. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig mycket bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför april 2017.

Globalt aktieindex har ökat med knappt en halv procent det senaste halvåret mätt i kronor. Drygt halva globala börsvärdet består av amerikanska bolag som i genomsnitt backat med knappt 1 procent, i svenska kronor. Värt att notera att den stora amerikanska dollar exponeringen som globalt aktieindex har drar ner avkastningen betydligt under perioden.  

Dollarn har tappat drygt åtta procent mot kronan, vilket drar ner avkastningen vid omräkning  till svenska kronor. Stockholmsbörsen har däremot haft en riktigt stark sexmånaders period och utklassat de globala börserna med en avkastning på hela 5 procent inklusive utdelningar.

I absoluta tal har alla fonderna ökat i värde. Fondvalen har jämfört med sina kategoriindex klarat sig mycket bra. Hela nio av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex. Vilket är ett Placera rekord.

Bland de tre fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad. Alla fonder har avkastat bättre än sina respektive kategoriindex. Två av fonderna har avkastat mer än 5 procent. Alltså betydligt bättre än globalt aktieindex och i nivå med Stockholmsbörsen.

Placeras val av Didner & Gerge Småbolag har varit lyckat. Fonden har utklassat både kategorisnittet svenska småbolagsfonder till en betydligt lägre risk. Indexfonden Storebrand Global Multifaktor har haft en lugnare uppgång med drygt 2 procent,  men den har ökat mer än snittet av liknande fonder.

Ny fond till aprils fondlista var Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Den ingår i fonder med högst risk. Valet föll väl ut och fonden har levererat lite högre avkastning än kategorin Tillväxtmarknadsfonder. Våra andra val i riskkategorin, finansfonden Blackrock World Finance har varit bra. Fonden avkastat klart bättre än kategorisnittet för liknande fonder.

Listans två blandfonder har haft fortsatt bra utveckling. Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra utveckling och har fortsatt utklassa sitt kategorisnitt. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har haft en betydligt högre avkastning än kategorisnittet balanserade blandfonder till en lägre risk.

De båda lågrisk-hedgefonderna Merrant Alpha Select SEK och Atlant Stability har levererat en stabil avkastning som är betydligt bättre än sina kategorisnitt som uppvisar negativ avkastning under perioden.

Spiltan Räntefond Sverige har haft det tuffare att slå kategoriindex. Den har betydligt lägre risk än kategorisnittet, vilket är en av förklaringarna till den lägre avkastningen.

Läs hela Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

Fondtipsen i april - Så gick det

Tio köpvärda aktier i oktober

Tio köpvärda fonder i oktober

Det går uppåt, men det svänger

Kronan ger en injektion

Placera: Vi tror på börserna

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -