På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kronan en positiv injektion

Vår marknadssyn - Sverige Den svenska konjunkturen fortsätter att utvecklas starkt och sommarens kronuppgång är numera ett minne blott. Det bör kunna bidra till en fin börshöst.

Den svenska börsen tog en rejäl revansch i september efter att ha utvecklats svagt under hela den svala sommaren. Uppgången i september summerar tilll 5 procent och Sverige hamnar därmed relativt högt på den globala börslistan under ett september där börserna i de flesta länder rört sig uppåt.

Vi kopplade mycket av den svaga börsutvecklingen under sommaren till den kraftiga kronförstärkning som skedde samtidigt. För annars såg det mesta rätt ljust ut för börsen i form av stark svensk och global konjunkturutveckling samt fortsatt ultralätt penningpolitik. Vi framhöll därför Riksbanken som en joker inför fortsättningen och då främst att deras oro för kronförstärkningen skulle ge dem anledning att leverera ett mjukt budskap på det penningpolitiska mötet i inledningen av september.

Och visst levererade banken som väntat och kronförstärkningen har inte bara hejdats utan vänt till en mindre försvagning. Så även framöver kan kronkursen komma att ge en positiv injektion till börsen.

Enligt SEB har kronan dessutom försvagats i oktober under de senaste fem åren och även om det inte finns någon enskild faktor som förklarar detta så kan det ändå vara något att hålla i handen på en valutamarknad som ofta kännetecknas av oberäkneliga rörelser.

Med Stefan Ingves kvar vid riksbanksrodret så kan vi i alla fall vara säkra på att den extremt lätta penningpolitiken kommer att fortsätta under överskådlig tid och att banken ängsligt kommer att snegla på kronkursen. 

Men det är inte bara kronan som bidrar till vår börsoptimism.

Än viktigare är att världskonjunkturen i allmänhet och europakonjunkturen i synnerhet fortsätter att utvecklas starkt. Visserligen var de svenska inköpschefsindexen i augusti något lägre än väntat men samtidigt landade Konjunkturinstitutets barometerindikatorn i september på den högsta nivån på drygt 6 år. Industrins konfidensindikator slog samtidigt nytt rekord med en skyhög notering på 124,6 (se diagram), där 100 är det historiska genomsnittet. Och det var väl främst för industrikonjunkturen man till mans var lite orolig efter sommarens kronförstärkning.

Med en svagare krona och urstark industrikonjunkturen i ryggen finns en god chans att den svenska börsen fortsätter sin resa uppåt i oktober. Det största orosmolnet, förutom globala geopolitiska risker, är den kommande rapportperioden. Då får vi svart på vitt hur kronförstärkningen slagit mot exportföretagens vinster.

Ett annat orosmoln är att hushållen ska bli försiktigare nu när det finns tecken på att bostadsmarknaden blivit lite svalare och amorteringskraven sannolikt börjar bita mer ordentligt. Här väntar vi dock fortfarande på tydligare signaler kring utvecklingen på bostadsmarknaden och hur hushållen väljer att agera. Det är ju inget ovanligt mönster att många dödförklarar prisutvecklingen på bostäder när marknaden säsongsmässigt blir lite svalare när höstmörkret infinner sig.  

 

 

Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -