Det går uppåt, men det svänger

Vår börssyn September blev en revansch för Stockholmbörsen. Nu nalkas nästa rapportsäsong och bolagen ges chans att överraska. Undertonen är positiv men räkna med större kurssvängningar i oktober, skriver Placeras Fredrik von Schantz.

Korrelationen mellan dollarkursen och utvecklingen på Stockholmsbörsen har varit tydlig. Efter att dollarn stabiliserat på en nivå kring 8,00 kronor har nervösa investerare släppt sargen och återvänt till aktier. Sannolikt väntar ytterligare en amerikansk räntehöjning i år. Rimligheten bedöms nu som hög, vilket kan ge lite ny styrka åt valutan.

På en månad har Stockholmsbörsens totalindex stigit med 4,7 procent. Därmed har en bra bit av sommarens börsfall tagits ikapp. Främst är det de stora exporterande bolagen som gynnas av en stadigare dollarkurs.

När analytikerkollektivet stämmer in prognoserna inför årets tredje rapportperiod är det med fördel för bank. Tre av fyra storbanker har fått vinstprognoserna uppjusterade löpande under året.

Återigen är stigande marknadsräntor på tapeten, vilket i ett inledande skedde torde gynna bankerna som släpat efter lite kursmässigt i år. De svenska bankerna väntas leverera bra direktavkastning, i snitt 5,5 procent för 2017, enligt SME Direkt. Det är i linje med tidigare år.

Banksektorn är också navet för vidare ekonomisk expansion. Den svenska konjunkturen, tillika temperaturhöjningen i Europa talar för fortsatt tillväxt och fördel för aktieplaceringar.

Till listan över tio köpvärda aktier har Placera har fortfarande SEB som toppval i sektorn. Banken har en egen plats på topplistan och även indirekt via vårt val av investmentbolaget Investor.

Den mesta makrodatan talar för fortsatt goda tider i ekonomin. Men som bekant vet vi att börsen generellt toppar före konjunkturen. Och det talas redan om överhettning i den svenska ekonomin. Därför är det viktigare för aktieinvesterare att bilda sig en uppfattning om vart i konjunkturcykeln vi befinner oss, snarare än at ha stenkoll på hårda siffor.

Råvarumarknaden ger stöd åt att vi befinner i oss en expansiv ekonomisk fas - med mer börsuppgångar att vänta. Men bevisen grumlas av stora valutarörelserna som haft påverkan på prissättningen.

Nästa pusselbit är marknadsräntorna. Historiskt har börsen och marknadsräntan toppat samtidigt men först efter att räntenivån höjts ett antal gånger. Först överhettning, sedan avkylning. Eftersom Riksbanken valt att hålla räntan låg, trots en stark konjunktur, bör det finnas mer att hämta på börsen.

Ett problem är att räntetopparna blivit allt lägre och tidigare toppnivåer ger inget stöd för var taket i nästa höjningsrunda hamnar.

Smarta investerare är ofta extremt långsiktiga. Att vi efter 25 år med sjunkande räntor befinner oss i ett exceptionellt läge stämmer i allra högsta grad. Bubbeloron gäller flera tillgångsslag.

Men det är till mindre hjälp för småsparare. Att helt avstå aktieinvesteringar i väntan på nästa finansiell apokalyps, som kan inträffa i morgon eller om tio år, är inte ett alternativ.

Börsen stiger två av tre år och aktieköpare som endast är beredda att handla vid brand-rea har bara kunnat förvärva aktier vid ett fåtal tillfällen de senaste 15 åren. I normalläget är börsen mer rimligt värderad men fortfarande en bra affär. Men det gäller att vara medveten om riskerna och inte gasa för hårt oavsett utgångsläge.

På mikronivå är riskerna enklare att parera. Genom att undvika de mest haussade bolagen och sektorerna så är mycket redan vunnet. Köp exempelvis inga högt värderade förhoppningsbolag eller investmentbolag med premievärdering.

Tittar vi närmare på värderingarna så är p/e 18 på årets vinstförväntningar för storbolagen, och p/e 16,5 på nästa år ingen realisationsvärdering. Men det är heller ingen fet ko på isen - om vinsterna ökar som förväntat. Den väntade direktavkastningen för 2017 summeras till 3,6 procent snitt, vilket är en hygglig nivå.

Den senaste branschen som gått i köttkvarnen är bostadsbyggarna. Orosmomenten för byggbolagen är verkliga och värda att ta på allvar. Men efter att kurserna pressats hårt lämnas utrymme för lättnadsrally i bolagen som fortfarande tjänar bra med pengar. Lite som återkomsten vi sett tidigare i fastighetssektorn.

Volatiliteten senaste månaden har varit mycket låg på Stockholmsbörsen. I skrivande stund är vi inne på den nionde dagen med måttligt stigande börskurser. Den typen av marknadsläge är exceptionellt i ett historiskt perspektiv, men kan pågå länge. Det visar historien.

Men att vi får en sättning under i oktober är inte osannolikt, även om börsen skulle stigit högre vid månadens slut. De stora valutarörelserna under sommaren öppnar för oväntade överraskningar emot analytikerestimaten under rapportperioden. Rapporteringen tar verklig fart tredje veckan i oktober.

Säsongsmässigt är oktober en bra börsmånad, så även resterande vintermånader när den långa trenden är positiv.

VIX-index, som indikerar riskviljan och volatiliteten på den amerikanska aktiemarknaden, rör sig fortsatt på historiskt låga nivåer.

Vix-index

I riskmatrisen befinner vi oss fortsatt i ett läge där industri- och råvarubolag premieras. Det säger mycket om investerarnas starka tro till den globala konjunkturen.

Placera är fortsatt positivt inställda till aktiemarknaden inför oktober. Men bolagsrapporterna lär stöka till börsutvecklingen. Förvänta både positiva och negativa överraskningar. Byggbolaget NCC har till exempel redan hunnit vinstvarna. Det är den norska affären som spökar.

Rapportutfallet tonsätter resterande delen av året. Det är därför med spänning och nervositet vi ser fram emot oktober månad.

Placeras lista med tio köpvärda aktier har som helhet en bred exponering mot cykliskt, bank och konsumtion. Mer om våra aktieval går att läsa i artikeln Tio köpvärda aktier i oktober.

Läs hela Oktoberutgåvan av Placeras Strategidokument

Fondtipsen i april - Så gick det

Tio köpvärda aktier i oktober

Tio köpvärda fonder i oktober

Det går uppåt, men det svänger

Kronan ger en injektion

Placera: Vi tror på börserna

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -