Vindkraftsbolag på fallrepet

Börs Det First North-noterade vindkraftsbolaget Aligera Holding har stora problem. Det vittnar den orena årsredovisningen för 2016 om.

Fredagen den 30 juni släppte Aligera Holding sin årsredovisning. Revisorerna Pwc avstyrker att resultaträkningen och balansräkningen fastställs men tillstyrker ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter och verkställande direktören.

Motivet för den orena revisionsberättelsen är enligt revisorerna följande (citat ur revisionsberättelsen)

”Sammantaget konstateras att bolagets beroende av Greenextreme ABs är omfattande, entydiga revisionsbevis som utvisar att Greenextreme AB har förmåga att uppfylla sina åtagande mot Aligera AB koncern saknas."

Greenextreme har starka ägarkopplingar till Aligera, genom vd Jörgen Bender som är grundare till bägge bolagen.

Greenextreme sköter driften åt Aligera, och har garanterat ett fast pris. När nu prisnivån sjunkit kraftigt, blir den garantin allt dyrare. Fordringarna på Greenextreme är uppe i 38 Mkr, en stor del av den summan skulle redan vara betald för länge sedan. Och revisorerna tvivlar nu på att Greenextreme kan betala, något som vd och styrelse däremot är övertygade om att bolaget kan.

I det fall Greenextreme inte kan betala, kommer det att påverka resultatet väsentligt, och nedskrivningar måste göras av Aligeras vindkraftpark. Dessutom finns risken, enligt revisorerna, att soliditeten skulle sjunka så pass mycket att villkoren för obligationen inte längre uppfylls.

”Bokfört värde av koncernens vindkraftverk om 511,2 mkr och fordran på Greenextreme AB 38,3 mkr kan, mot bakgrund av vad som ovan anförs, inte försvaras. Bokfört värde av moderbolagets aktier i dotterbolag om 155,6 mkr kan vidare, mot bakgrund av vad som ovan anförs, inte försvaras”, skriver revisorerna.

Bolagets aktie är noterad på Nasdaq First North.

Det är även deras gröna obligation ALIG 01. Total har bolaget emitterat 500 miljoner kronor i obligationen till en ränta på 5 procent och den löper ut den 7 maj 2019.

Läs också: Vindkraft sänker korträntefond

Flera varningsklockor har ringt under våren.

Under våren den 31 mars lämnade bolaget information om att styrelseledamöterna Stefan Björk, Anders Hulegårdh och Bo Svefors i samråd med huvudägarna i Aligera valt att avgå. Man hänvisar till marknaden för vindkraft är ansträngd och att Aligera har valt att stärka sin ledning för att möta kommande utmaningar genom att engagera Jonas Sandberg och Patrik Ryrberg som har mångårig erfarenhet av vindkraft.

Samtidigt tillträdde bolagets grundare Jörgen Bender som ny VD i Aligera och dåvarande VD, Kristoffer Löfgren, avgick.

Dagen före bolagsstämman den 27 april meddelades att alla avhopp lett till att resultaträkning, balansräkning med mer får tas vid ett senare tillfälle. De nya ledamöterna kunde däremot väljas in.

Det var tänkt att den avbrutna bolagsstämman skulle fortsätta den 12 juni, men på dagen för den stämman visade det sig att det inte gick. Det nya datumet är nu satt till 26 juli.

Den 26 juni sålde Aligera sitt innehav i Slitevind och fick in knappt 18 miljoner kronor i kassan. Samma dag omsätts bolagets obligation på en kurs som är 50 procent lägre än tidigare värdering. Några dagar senare, den 30 juni, släpptes alltså Aligeras årsredovisning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -