Vindkraftsbolag får korträntefond på fall

Fonder Även en väldiversifierad korträntefond med låg risk kan tappa hela årsavkastningen och mer där till på en oren årsredovisning. Och det hände precis fondbolaget Cliens Korträntefond. (Uppdaterad)

Fonden är klassificerad av fondanalysföretagen Morningstar med den lägsta risken inom fondsegmentet, alltså en etta på en riskskala av sju. Men fredagen den 30 juni tappade fonden 1 procent av sitt värde, och avkastningen hittills i år står på minus 0,9 procent.

Aligeras obligation

Fonder inom risksegment ett av sju brukar marknadsföras som ett lämpligt och tryggt alternativ till banksparande, och förväntas avkasta mellan 1–3 procent per år till mycket liten risk.

Cliens korträntefond

Den stora nedgången beror på att ett av fondens 54 innehav vindkraftsbolaget, Aligera Holding, handlades på Nasdaq börsen den 26 juni till ett avslut 50 procent lägre än vad det senast var värderad till.

Aligera-obligationen utgjorde vid tillfället cirka 2 procent av fondens värde. Obligationen förfaller i maj 2019 och såldes som en grön obligation med Catella som rådgivare så sent som i november 2014.

Enligt Morningstar har Cliens nu sålt nästan hela sitt innehav av obligationer i Aligera. (Enligt ett mail från Cliens stämmer inte detta, de ska inte ha sålt.)

Bakgrunden är att Aligeras årsredovisning för 2017 publicerades den 30 juni, och i den avstyrkte revisorerna att bolagsstämman skulle fastslå resultat och balansräkning. Oklarheterna om bolagets finanser är allt för stora, enligt revisorerna.

Och det är uppenbart att oklarheterna om obligationens och om aktien värde också är stora.

Läs också: Vindkraftsbolag på fallrepet

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -