Favoriter i fokus

Börscocktail Två favoritaktier hos småspararna dominerar nyhetsflödet denna vecka. En är upp som en sol den andra ned som en pannkaka.

Glåporden haglar kring småspararfavoriten Hennes & Mauritz som faller djupare denna vecka. Klädbolaget är inte längre Sveriges värdefullaste börsbolag. Istället är kursen tillbaka på samma nivå som för tio år sedan. Dagens Industri ställer retoriskt frågan hur bolaget kunnat komma undan med att ha gått så fel, så länge.

Den senaste nedgångsfasen i H&M-aktien har hunnit fylla 830 dagar. Under perioden har aktien backat 45 procent med övrig börsen skördat nya rekord. Bolaget har mött motgångar tidigare men aldrig under en så utsträckt tidsperiod. Under finanskrisen föll aktien närmare 50 procent på 550 dagar men det var under extrem dåliga förhållande för alla börsplaceringar.

200-kronorsnivån är inte långt borta. Finansgiganten Morgan Stanley justerade i veckan ned riktkursen till 150 kronor. Med det som måttstock finns fortsatt stor fallhöjd i aktien.

På andra sidan skalan finns en annan småspararfavorit. Sensorbolaget Fingerprint har gjort en rejäl revansch. På en vecka har aktiekursen stigit med 25 procent. En möjlig anledning till kursrusningen är ett genombrott för biometriska kort. Samtidigt minskar antalet ägare i bolaget hos nätmäklaren Avanza.

Utanför börsen var inflödet till obligationer det största på två år, vilket pressat ned det långa räntorna. Totalt flödade 140 miljarder kronor in i obligationstillgångar och aktier värda 11 miljarder kronor såldes globalt i veckan.

Valet i Storbritannien har gått finansmarknaden närmast obemärkt förbi, med undantag för en liten försvagning av pundet. Men risken för bistra börsdagar i samband med Brexit-processen överhängande. Utfallet borgar för ökad politisk osäkerhet när förhandlingarna med EU snart ska börja. Men förhoppningarna ligger fortsatt vid en mjukare Brexit, skriver Placeras Pekka Kääntä.

Riskkapitalbolaget EQT har lagt bud på nätoperatören DGC. Budet lades med en rejäl premie vilket inneburit att DGC hör till veckans bästa aktier att äga på Stockholmsbörsen. På en vecka har kursen rusat 72 procent och bolagets styrelse vädjar till ägarna att acceptera budet. På fredagsmorgonen rapporterades att EQT nu kontrollerar totalt 94 procent av rösterna i bolaget. Aktien handlas på fredagseftermiddagen 50 öre högre än budnivån 250 kronor.

Hedgefondförvaltaren Mats Mitteregger tar in Capio i fonden Gladiator.  Mitteregger har köpt 1,2 procent av aktierna i bolaget för cirka 90 Mkr. Sedan tidigare äger förvaltaren aktier i en rad hälsovärdsbolag där bland Sobi, Hansa Medical, Attendo och Camurus.

Under veckan publicerades analyser på:

Valmet

Fielmann

Systemair

Raysearch

Byggsektorns toppar

Verisec

Gränges

Lexington

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -