På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Klippan som stöpte om en hel bransch

Aktieanalys Världens största fondförvaltare överraskade positivt i tredje kvartalet. Faktum är att Blackrocks aktie lockar minst lika mycket som dess fonder.

Blackrock är en framgångssaga i ordets rätta bemärkelse. Bolagets karismatiske och framsynte VD och medgrundare Larry Flink har styrt bolaget från starten 1988.

Bolaget startade med knappt 9 miljarder kronor i förvaltning under Private Equity-firman Blackstone Groups överinseende. Grundidén var nytänkande och bättre ränteförvaltning med kunden i fokus. Tidigt insåg man värdet av att förstå och hantera risk.

Det resulterade i en snabb tillväxt under hela 90-talet. Mitt under IT-yran 1999 börsnoterades Blackrock och det förvaltat kapital hade nu växt till runt 1 500 miljarder kronor.

Det tog riktig fart under 00-talet då två osedvanligt lyckade förvärv gjordes. 2006 köptes Merrill Lynch Investment Management och i ett slag fördubblade det förvaltade kapitalet.

Det avgörande förvärvet kom mitt under brinnande finanskris. 2009 köptes Barclays Global Investors (BGI) från den skadeskjutna brittiska banken Barclays. Inom BGI låg kronjuvelen Ishares, en pionjär inom det snabbväxande segmentet börshandlade fonder även kallade ETF:er.

Rapporten för årets tredje kvartal visade starkt nettoinflöde av kapital med 620 nya miljarder att förvalta. Det var en tillväxt på drygt 4 procent och summerade förvaltat kapital till enorma 42 000 miljarder kronor.

Tillväxten var stark inom i stort sett alla områden. Ishares (passiv förvaltning) svarar för hela 92 procent av nettoinflödet.

Här finns det tydliga skalfördelar. Ökade volymer kräver mycket små kostnadsökningar, vilket påverkat lönsamheten positivt och den underliggande rörelsemarginalen förbättrades jämfört med samma period i fjol.

Värt att notera är att Blackrock hade en ökad efterfrågan på de risktjänster man även levererar till finansindustrin, tillväxten var goda 13 procent.

I rapporten flaggades för att ökade regleringar fortsätter att påverka industrin, särskilt inom återförsäljarledet med fortsatt prispress. Det kan mycket väl vara till Blackrocks fördel då man har betydande stordriftsfördelar och en bättre produktmix.

Det är svårt att inte imponeras av Blackrock som trots sin storlek kan generera en organisk tillväxt på 4-5 procent, i en industri med låg eller obefintlig tillväxt.

Den starka trenden i passiva investeringar påverkar hela industrin. Fler av de största aktiva förvaltarnas kvartalsrapporter överskuggades av stora utflöden som skapar fortsatt prispress.

Blackrock har en stor fördel mot konkurrenterna genom kombinationen av både en aktiv och en passiv förvaltningsdel.

Idag genomgår kapitalförvaltningsindustrin en stor omvandling, när kapitalet går från dyr aktiv till billig passiv indexförvaltning. Tillväxten för hela industrin spås vara låg under de närmaste åren.

Vi tror att Blackstone kommer att fortsätta växa genom sin produktmix och bli vinnare när den här förändringen fortsätter.

De analytiker som bevakar Blackrock räknar i snitt med att nettovinsten ökar med 15 procent för helåret 2017. Vinsten per aktie spås landa på 22,25 cent.

Den prognosen innebär ett p/e-tal på 15,2 för nästa år. 2018 väntas en fortsatt vinstökning på 12 procent till 24,92 cent per aktie.

Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 3,1 procent respektive 3,3 procent de närmaste åren.

Blackrock värderas fortfarande med en premie jämfört med konkurrenterna. Bolaget har dock en mer stabil verksamhet och en klart bättre vinsttillväxt, bland annat genom sina Ishares.

Skeptikerna säger att vinstmarginalen kommer att krympa när investerarna väljer mer passiva investeringar. Lönsamheten är förstås högre i den aktiva förvaltningen.

Vi tycker dock att Blackrock är det starkaste kortet i den globala finansindustrin. Den legala miljön har blivit lite stökigare men det är inte entydigt negativt för bolaget. Det innebär sannolikt att det blir färre aktörer. På medellång sikt kommer det att gynna Blackrock.

Så för den som söker en långsiktig utländsk investering inom finansindustrin tycker vi att fondjättens aktie pryder sin plats även i aktieportföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BlackRock Inc Köp 345,91 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -