FED
TRUMP-ALLIERADE PLANERAR ATT MINSKA OBEROENDE - WSJ (Direkt)

2024-04-26 05:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Allierade till Donald Trump har i tysthet börjat utforma förslag om att försöka erodera Federal Reserves oberoende om den förre USA-presidenten skulle vinna höstens presidentval.

Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till personer med insyn i ärendet.

Enligt tidningen ska företrädaren för den tidigare Trump-administrationen och andra anhängare till presidentkandidaten de senaste månaderna ha diskuterat, från inkrementella policyförändringar till mer långtgående idéer om att presidenten själv borde spela en roll i räntesättningen.

En mindre grupp allierade till Donald Trump har tagit fram ett dokument som policyvision för centralbanken. Gruppen argumenterar för att presidenten ska konsulteras inför räntebeslut, att Vita huset ska se över regleringen av Fed samt att finansdepartementet ska övervaka centralbanken mer kraftfullt.

Gruppen argumenterar också för att Trump, om han blir vald i höst, ska ha rätt att sparka Jerome Powell från posten som Fedordförande innan hans fyraåriga mandatperiod löper ut 2026.

Wall Street Journal noterar att det är oklart huruvida Donald Trump känner till eller har gett uppdrag till gruppens arbete, men enligt vissa personer med insyn har han godkänt arbetet.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -