Fed-chef vill se höjning i april

USA Den amerikanska ekonomin är nu tillräckligt stark för en ny räntehöjning i april, säger Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta.

"Det finns enligt ekonomisk statistik tillräckligt momentum för att rättfärdiga ett ytterligare steg vid något av de kommande mötena, troligen så tidigt som vid mötet i slutet av april", sade Dennis Lockhart i ett tal på måndagskvällen, rapporterar Bloomberg News.

Dennis Lockhart röstar inte i FOMC i år.

Han sade att Fed kommer att utvärdera om realekonomin fortsatt är på väg mot full sysselsättning och prisstabilitet, och samtidigt beakta riskerna och osäkerheterna som finns kring utsikterna.

Dennis Lockhart sade att han stödde den oförändrade styrräntan vid det senaste räntemötet i förra veckan. Han sade att även om han tror att det krävs en fortsatt normalisering av räntorna i år, och det sannolikt relativt snart, kände han att det var rätt att avvakta vid detta möte eftersom riskerna och osäkerheterna ändrats något sedan decembermötet, då styrräntan höjdes.

Han räknar med att USA:s BNP kommer att öka med 2-2,5 procent i år. Han tror även att full sysselsättning närmar sig och är "optimistisk" om att få upp inflationen till målet på 2 procent på medellång sikt.

Efter talet sade Dennis Lockhart till journalister att rätt hållning är att fortsatt vara oroad över att inflationsförväntningarna sjunkit tillbaka på senare tid, även om de vänt upp något på sistone.

"Vi är fortsatt uppmärksamma" på inflationsförväntningarna, sade han.

Vad gäller utvecklingen hittills i år sade han att riskerna skiftat över något mot nedsidan, men att "det viktigaste att komma ihåg" är att ekonomin fortsatt är på rätt väg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -