Trump kritiserar Fed

USA Donald Trump uttalade sig i en intervju på torsdagen kritiskt till Federal Reserves räntehöjningar.

Donald Trump kritiserade Federal Reserves höjningar av styrräntan i en intervju med CNBC på torsdagen.

"Jag är inte glad att Fed höjer lånekostnader och potentiellt bromsar in ekonomin", sade Donald Trump under intervjun. "Jag gillar inte att se räntehöjningar när vi lägger ned så mycket arbete på ekonomin".

Uttalandet är kontroversiellt med tanke på att Vita huset traditionellt undviker att kommentera monetär politik med respekt för den amerikanska centralbankens självständighet.

Dollarn sjönk efter Donald Trumps uttalanden efter att ha stigit tidigare under dagen.

Federal Reserve har höjt styrräntan fem gånger sedan Donald Trump tillträdde som president i januari 2017, varav de två senaste under 2018 med Jerome Powell som ordförande för centralbanken.

När Jerome Powell tidigare i veckan höll tal inför kongressen sade han att "det bästa alternativet är att fortsätta höja styrräntan gradvis".

Donald Trump sade att han är oroad för att timingen är dålig och att USA får en nackdel då andra centralbanker som ECB och Bank of Japan behåller en expansiv policy.

Samtidigt sade han att han låter Fed göra vad som de känner är bäst. Han erkände att hans kommentarer är ovanliga men att han inte bryr sig.

"Nu säger jag bara samma saker som jag har sagt som privat medborgare. Så någon kan säga 'Åh, kanske borde du inte säga det som president'. Jag kan inte bry mig mindre om vad de säger, eftersom min uppfattning inte har ändrats", sade han.

I intervjun med CNBC på torsdagen kallade Donald Trump Jerome Powell för "en mycket bra man".

Vita huset sade i ett uttalande efter intervjun att Trump inte syftar till att påverka Feds beslutsprocess.

"Självklart respekterar presidenten Feds oberoende. Som sagt betraktar han Fed-chefen Jerome Powell som en mycket bra man och han blandar sig inte i Feds policybeslut. Presidentens åsikter om räntan är väl kända och hans kommentarer i dag är en upprepning av dessa sedan länge intagna positionerna, och offentliga uttalanden", uppgav Vita huset.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -