På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Banken som har det billigaste bolånet

Bostad Länsförsäkringar fortsätter att ha Sveriges dyraste bolån. Så har det sett ut ända sedan snitträntorna började redovisas öppet i början av förra sommaren – medan Danske har varit klart billigast det senaste halvåret.

I februari betalade snittkunden hos Länsförsäkringar 1,72 procent för ett rörligt lån, det vill säga bundet på tre månader. Det är hela 25 punkter mer än hos Danske som är billigast med en snittränta på 1,47 procent.

För ett lån på 2 miljoner kronor innebär det årligen 5 000 kronor extra i räntekostnader.

Snittet för samtliga nytecknade, rörliga bolån under februari var en ränta på 1,59 procent vilket är en liten uppgång jämfört med årets första månad.

Men trots det rekordlåga ränteläget är det en dålig idé att binda upp lånet på längre tid, anser Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Snitträntan för ett lån som binds på fem år ligger just nu på 2,20 procent, vilket kan innebära tusenlappar extra i månaden jämfört med den billigare, rörliga räntan.

"Den bundna räntan är fortfarande väldigt dyr, om vi jämför med den rörliga. Använd i stället skillnaden mellan den bundna och den rörliga räntan till att amortera. Då sänker du dina boendekostnader på sikt, oavsett hur räntan utvecklas. Men du skänker inte bort pengar till banken", skriver Hemberg i sin blogg.

Han understryker också vikten av att stå på sig i prutningen med banken. För snitträntan, som är ett bra verktyg att använda i diskussionen, ska inte ses som någon nedre botten.

"Den är just ett snitt. Hälften av kunderna har en lägre ränta".

 

  3 månader, %
Danske 1,47
Skandia 1,5
Swedbank --
SEB 1,48
Ica Banken 1,58
SBAB 1,58
Handelsbanken 1,64
Nordea 1,72
Ikano 1,69
Länsförsäkringar 1,72
SNITT 1,59
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -