Jobbsiffran inget hinder för Fed-höjning

Penningpolitik Den amerikanska jobbrapporten för september var "hygglig" – och den utgör inget hinder för en räntehöjning från Federal Reserve före årsskiftet, säger Fedchefen i San Francisco, John Williams.

Sysselsättningen i USA ökade med endast 142.000 personer i september, långt under väntade 200.000, och samtidigt reviderades utfallen för augusti och juli ned med totalt 59.000 personer.

I anförande upprepade John Williams återigen sitt stöd för en räntehöjning i år, och hävdade att USA-ekonomin är "solid" samt att sysselsättningen bara behöver öka med som mest 100.000 per månad för att tillväxten ska vara stabil.

"Om jobben och tillväxten höll samma takt som förra året skulle vi allvarligt skjuta över vårt mål", sade John Williams i anförandet.

Efter talet sade han vidare att Fed bör försöka kommunicera så bra som möjligt, fatta rätt beslut och undvika att skapa onödig volatilitet på marknaderna. Men John Williams är beredd att höja räntan även om de finansiella marknaderna inte är helt med på tåget.

"Vi måste fatta rätt beslut oavsett vilket", sade han.

John Williams tillade att om Fed fattar bra beslut "så kommer vi ha marknadens förväntningar på båda sidor om oss".

Han ville dock inte säga om han föredrar en första räntehöjning i oktober eller först i december, men han betonade att penningpolitiken kommer att vara ackommoderande även efter "liftoff", och att "detta kommer att bli den mest gradvisa åtstramningscykeln i Feds historia".

Enligt "min bedömning, om vi fortsätter hetta upp ekonomin, om vi fortsätter med detta, kommer vi att skapa tillräckligt inhemskt inflationstryck för att lyfta inflationen", sade John Williams.

Han tillade att han inte är orolig för att inflationen ska bli för hög de kommande åren, men andra obalanser kan byggas upp som kan vara potentiellt skadliga.

John Williams sade också att Federal Reserves kvantitativa lättnader pressar ner räntan på tioåriga statsobligationer med omkring 1-1,25 procentenheter. "Det är estimatet från de modeller vi använder".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -