Handfull ljus på fondmarknaden

Fonder Efter en svag augustimånad gick merparten av världens hedgefonder på pumpen även i september. Men det finns lysande undantag och några är svenska.

Det finns dock ett antal fonder som har månadshandel, vilket innebär att det tar längre tid på dem att visa sina siffror och de ingår därför inte i vår genomgång.

Börsturbulensen höll i sig under september månad med en nedgång på 4,4 procent på Stockholmsbörsen. Hedgefonder, tänkta att vara trygga hamnar, har på global basis haft fortsatt svårt att leverera positiv avkastning i september.

Enligt statistik från Hedge Fund Research indikerar preliminära siffror att hedgefondindustrin fortsätter att misslyckas i det utmanande finansiella klimatet. Det globala hedgefondsindexet sjönk drygt 2 procent i september.

Men det finns undantag. Placera har tittat på de hedgefonder som har daglig handel och ingår i Avanzas fondutbud. Där kan man se hela septemberavkastningen.

Det ser ut som flera svenska hedgefonder fått revansch under september och levererar positiv avkastning vilket avviker från Globalt hedgefondsindex.

Några av förra månadens förlorare utmärker sig positivt. Preliminära siffror från Lynx, som ingår i Brummersfären visar på en uppgång med 2,2 procent efter en tung augustimånad. En av storbankernas hedgefonder, SEB Asset Selection Opportunistic, är med på vinnarlistan med en preliminär uppgång på 2,7 procent.

Graal Kvanthedge är en av de hedgefonder som klarat av att navigera bäst i den stökiga marknaden. Fonden har levererat positiv avkastning tre månader i rad ökningen i september var 1,6 procent.

Catella Nordic Long/Short Equity R har gått upp med 3,0 procent i september, vilket ger den en avkastning totalt i år på 8,9 procent.

Överst på förlorarlistan hittar vi Rhenman Healthcare Long/Short som genom sin exponering mot hälsosektorn haft en tuff månad. Fonden är ned 14 procent under september vilket dock inte avviker så mycket från sektornedgången, som påverkades av Hillary Clintons tweet.

Nyheten att hon vill tvinga bolagen att lägga mer pengar på forskning och att prissättningen på läkemedel är för hög fick läkemedels- och bioteknikaktier att rasa världen över.

Bland övriga förlorare hittar vi Alfa Commodity Fund som är ned 5 procent under månaden vilket göra att fonden nu ligger på negativ avkastning sedan årsskiftet.

Prior Nilsson Idea hade ett tufft kvartal och i september fortsatte nedgång med 4,2 procent vilket summerar kvartalsnedgången till minus 6,2 procent.

Även DNB Eco Absolut Return som handlar aktier verksamma inom förnybar energi har haft ett kämpigt kvartal och fortsatt ned 2,2 procent i september. Det har fått fonden att visa negativ avkastning totalt för året på 0,5 procent.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -