Fed: Räntehöjning närmar sig

Penningpolitik Omständigheterna för en första räntehöjning i USA har ännu inte uppnåtts – men höjningen rycker närmare, enligt protokollet från Federal Reserves möte i slutet av juli.

Även om ekonomin närmat sig ett tillstånd förenligt med en första räntehöjning ansåg ledamöterna i Feds policykommité i juli att det alltjämt fanns utrymme för förbättring på arbetsmarknaden och mer välförankrade förväntningar om att inflationen kommer att börja röra sig upp mot centralbankens 2-procentsmål.

Det framgick av protokollet från Federal Reserves senaste sammankomst den 28-29 juli, rapporterar Bloomberg News på onsdagskvällen.

De flesta ledamöterna bedömde vid mötestidpunkten "att omständigheterna för en åtstramning ännu inte uppnåtts, men att ekonomin närmat sig den punkten".

Nästa gång kommittén sammanträder blir den 16-17 september. Då tror de flesta ekonomerna som Bloomberg News talat med, närmare bestämt 77 procent, att räntan kommer att höjas. Marknadsaktörerna är mer tveksamma. Enligt räntemarknadens prissättning på onsdagen uppskattar handlare sannolikheten för en räntehöjning vid septembermötet till 40 procent.

Fed har sagt att en räntehöjning hänger på "viss" ytterligare förbättring på arbetsmarknaden och säkerhet på att inflationen kommer att röra sig uppåt.

"Nästan alla ledmöter" indikerade att "de skulle behöva se ytterligare underlag på att den ekonomiska tillväxten varit tillräckligt stark och att arbetsmarknadsförhållandena stabiliserats nog för att de ska känna sig säkra på att inflationen kommer att börja röra sig mot kommitténs långsiktiga målnivå på medellång sikt", hette det i protokollet.

Protokollet visade vidare hur ledamöterna noterat att den ökade efterfrågan på arbetskraft "alltjämt inte tycks ha lett till brett förankrade löneökningar".

"Det påpekades att en betydande osäkerhet kvarstår kring när lönerna kan börja öka och huruvida den utvecklingen kan översättas till ökad prisinflation", stod att läsa i protokollet.

Trots detta väntade sig "de flesta" av ledamöterna att nedåtpressen på inflationen, som kommit av sjunkande energipriser och en starkare dollar, "kommer att visa sig temporär".

Mötesdeltagarna bedömde "överlag riskerna mot utsikterna för den inhemska ekonomiska aktiviteten och arbetsmarknaden som balanserade", även om många fortsatt såg potentiella nedåtrisker från andra ekonomier i världen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -