Börsen idag: Lugn börsöppning

Morgonrapport Det var röda siffror på USA-börserna under gårdagen, efter en dag med nedgångar på främst råvaru- och kinarelaterade aktier. Det har varit mestadels nedgångar på börserna i Asien under morgonen, även fast Kina utvecklades starkt. Ledande svenska terminer indikerar en börsöppning runt nollstrecket.

Det var breda nedgångar på Wall Street efter att råvarurelaterade aktier var i toppen på förlorarlistorna. Amerikansk statistik visade på blandade resultat där det var svag industri-statistik medan privatkonsumtion och PMI-index visade styrka. Resultatet fick den eventuella räntehöjningen att komma upp på ytan igen. Dow Jones Industrial Average backade 0,5 procent under gårdagen och det breda S&P 500 index försvagades 0,3 procent. Det tekniktunga Nasdaq Composite handlades ner 0,4 procent.

Råvarumarknaden handlades på negativt territorium under gårdagen. Oljan backade efter att Iran meddelat att landet planerar att öka produktionen när att sanktionerna tas bort. WTI-oljan försvagades med 1,8 dollar till 45,4 dollar per fat under golvhandeln på Nymex. Brentoljan minskade 2,6 dollar till strax under 50 dollar per fat, vilket är de lägsta nivåerna sedan januari.

Enligt Fed finns det en växande efterfråga på krediter i USA vilket främst gäller för bostadsköp, billån och kortkrediter. Kreditkraven har sänkts på bostadslån från bankerna, samtidigt ger bankerna fortfarande inte ut lån till högriskkunder (subprime).

De asiatiska marknaderna handlades på negativa nivåer där MSCI-index var ner 0,7 procent. Shanghai Composite avancerade (kl 7.30) 1,8 procent medan Nikkei och Hang Seng backade 0,2 respektive 0,1 procent. Ledande myndighet i Beijing har valt att begränsa blankning av aktier för att stabilisera börsmarknaderna.

Rapporter som inkommer på Stockholmsbörsen under dagen är Continental (kl 8.30) och Black Pearl Resources. Utöver det handlas Akelius- och SAS preferensaktie exklusive utdelning.

Kreditvärderingsinstitutet S&P justerarned utsikterna för Europeiska unionen  till negativa efter att de tidigare varit stabila. En orsak är att unionen kommer att börja erbjuda förlustgarantier för finansiering enligt junckerplanen. Den andra anledningen är att balansräkningen används för högriskfinansiering likt Grekland, det vill säga att pengar lånas ut utan att kapital tillförs från medlemsländerna.

På makrofronten är britterna först ut där Nationwides husprisindex inkommer för juli månad (kl 8.00). I EMU-området kommer producentprisindex för juni att redovisas (kl 11.00). Makrofokus på andra sidan atlanten riktas mot TRE veckoförsäljningar (kl 13.45), Redbook veckoförsäljning (kl 14.55) och industriorder för juni månad (kl 16.00).

placera.nu i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -