Telia i dansk storaffär

Telekom Telia Sonera och Telenor slår samman sina danska verksamheter till ett nytt gemensamt företag där parterna kommer att äga 50 procent vardera.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Det nya bolaget kommer att ha cirka 3,5 miljoner mobilabonnemang. Transaktionen skapar en mobiloperatör med en sammanlagd marknadsandel på cirka 40 procent, en omsättning på drygt 9 miljarder danska kronor och betydande potential till synergier.

Målet är att sammanslagningen av de två verksamheterna ska leda till årliga effektivitetsvinster på åtminstone 800 miljoner danska kronor, med full effekt från 2019. Integrationskostnaderna beräknas uppgå till 800 miljoner danska kronor under 2015-2017.

Telenor och Telia Sonera har sedan 2012 samarbetat i Danmark inom ramen för ett gemensamt mobilnät.

Styrelsen i det nya bolaget kommer att ha en balanserad representation från Telenor och TeliaSonera, med sju ledamöter varav ägarna utser tre var. Styrelsens ordförande ska utses enhälligt av parterna.

Rekryteringsprocessen för att hitta en vd för det gemensamma bolaget kommer att påbörjas.

Vidare är Telenor och Telia Sonera eniga om att värdet på deras verksamheter i Danmark är ungefär lika stort och därmed är de överens om att äga hälften var i det nya företaget. Skillnader i nettoskuld och förändringar i rörelsekapital från det att avtalet undertecknas tills det får klartecken av konkurrensmyndigheter kommer att betalas kontant.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -