Köpvärda fonder i november

Fondtips I dagsläget är det svårt att ha en tydlig bild av den närmaste framtiden. Det är lätt att vara pessimist samtidigt som optimisterna har många argument för att säga att glaset är halvfullt.

Efter en ihållande nedgång från mitten av september vände världens börser kraftigt upp i mitten av oktober. Ännu är inte hela fallet återhämtat och nu frågar sig investerarna om marknaden fortsätter upp eller om vi ska få en rekyl nedåt igen.

Bolagens kvartalsrapporter har många gånger varit bättre än väntat och stöttat uppgången. Samtidigt förväntas ECB komma med stimulansåtgärder, men marknaden är osäker på hur lång tid det dröjer, tidigare utlovade stimulanser har inte mottagits så väl som förväntats.

Men de behövs, konjunktursignalerna är svaga och utan tillväxt blir det svårt för bolagen att öka sina vinster och att få investerarna att välja aktier framför andra alternativ. Även om dagens ränteläge inte ger så hög avkastning på säkra papper är det inte säkert att de väljer aktier ändå.

Förra månaden drog vi ned risken i våra rekommenderade fonder. Det har visat sig vara rätt beslut. Idag är beslutet inte lika enkelt, det är svårt att säga om glaset är halvfullt eller halvtomt.

Inför november gör vi en förändring i våra rekommenderade fonder. Bland högriskfonderna byter vi ut basfonden Danske Invest Global Index mot SPP Aktiefond Global. Anledningen är att SPP både är billigare, 0,3 procent, jämfört med Danske Invests 0,44 procent, och att den även placerar på tillväxtmarknaderna.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: När finansmarknaderna är oroliga riktas investerarnas blickar mot defensiva läkemedelsbolag. För oroliga fondsparare finns en bra medicin – en vass läkemedelsfond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs även här hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i maj.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SPP Aktiefond Global A Köp 79,37 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 828,40 -
JPM Global Healthcare A (acc) USD Köp 1 983,81 -
Swedbank Robur Access Mix Köp 215,33 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 550,97 -
AMF Balansfond Köp 210,83 -
Cliens Mixfond B Köp 1 947,00 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,79 -
Atlant Stability Offensiv Köp 1 651,47 -
Atlant Stability Köp 1 326,68 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -