Tio köpvärda fonder i maj – så gick det

Utvärdering Det har varit ett bra halvår för våra rekommenderade fonder. Sju av fonderna har slagit sina kategoriindex, vilket är målet. Vi har dock gått på en rejäl mina.

Förra månaden nådde Placeras rekommenderade fonder ett lågvattenmärke då endast hälften av fonderna slog sina kategoriindex vid utvärderingen efter sex månader. Nu ser det bättre ut, och vi hoppas att förra månaden var en engångsföreteelse, sju av våra rekommenderade fonder har gjort vad de ska och gått bättre än sina kategoriindex.

En besvikelse har vi dock även denna månad, Fidelity Nordic A, som har tappat nästan 5,5 procent samtidigt som de Nordiska aktiefonderna steg med 0,2 procent. Nu är sex månader en för kort period att dra några stora slutsatser på, men vi kommer att hålla fonden under noga uppsikt framöver.

Våra andra högriskfonder har gått bra. Basfonden, Danske Invest Global Index, har stigit med nästan 10 procent. Det är bättre än snittet för liknanden fonder som bara har stigit med 7,9 procent.

Den tredje högriskfonden, Schroder ISF QEP Global Quality A, landade på precis samma avkastning som indexfonden, 9,9 procent. Det ska mer ses som ett undantag då Schroder ISF QEP Global Quality A är en aktivt förvaltad fond medan Danske Invest Global Index är passivt förvaltad.

Det senaste halvåret har varit en gynnsam period för aktivt förvaltade blandfonder. Som grupp har de stigit med nästan 4 procent. Vår basfond bland medelriskfonderna, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har bara stigit med 1,6 procent.

Våra spetsfonder i gruppen har haft en blandad utveckling. Brummer Multi-Strategy 2XL ligger på 2,2 procent upp och AMF Balansfond har stigit med 4 procent. Cliens Mixfond Sverige B har haft det tuffare och inte lyckats navigera felfritt utan har bara stigit med knappt 1 procent.

Utvecklingen för våra lågriskfonder går enligt plan. Öhman Penningmarknadsfond som är en indexliknande svensk kort räntefond ger dålig avkastning i den räntemiljö som råder. De senaste halvåret har fonden bara stigit med 0,2 procent.

Markandsturbulensen har inte varit optimal för Atlant Explora som bara har lyckats stiga med 0,5 procent. Det är i och för sig bättre än basfonden, Öhman Penningmarknadsfond, men klart under våra långsiktiga förväntningar.

Spiltan Räntefond Sverige har också fått känna på den svängiga marknaden som vi har haft det senaste halvåret. Fonden har bara stigit med 0,8 procent, vilket även det är under våra långsiktiga förväntningar.

  Avkastn % Avkastn %
Fonder 6 månader kategoriindex
Danske Invest Global Index 9,9 7,9
Schroder ISF QEP Global Quality A 9,9 7,9
Fidelity Nordic A-SEK -5,4 0,2
Swedbank Robur Mix Indexfond Sv 1,6 3,8
Brummer Multi-Strategy 2XL 2,2 1,7
AMF Balansfond 4,0 3,8
Cliens Mixfond Sverige B 0,7 3,8
Öhman Penningmarknadsfond 0,2 0,4
Atlant Explora 0,5 0,4
Spiltan Räntefond Sverige 0,8 0,4
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -