Aktier för påskägget

Påskaktier Aktier i påskägget i stället för godis? Placera tipsar om aktier med hög risk men som till skillnad från påskgodiset har en möjlighet att stiga i värde på sikt.

Normännen har sitt påskekrim. På Placera fortsätter vi med traditionen påskägg. Den här gången har vi sju nya förslag på aktier för den som är beredd att förlora allt och vinna mycket.

Idén med påskaktier bygger på att tanken att godiset vi köper till påsk inte har något bestående värde, det kan liknas vid "sunk cost". Den som är beredd att offra det kortsiktiga sockerruset kan istället lägga motsvarande summa pengar på aktier som är att betrakta som lottsedlar.

Enligt tidigare beräkningar baserade på uppgifter från Handelns Utredningsinstitut äter genomsnittssvensken nästan ett kilo godis under påskhelgen. Med en blandning av bättre och sämre produkter antar vi att värdet på detta godis motsvarar ungefär 100 kronor.

Vi antar också att i barnfamiljer står barnen för 75 procent av godiskonsumtionen, motsvarande 150 kronor/barn. Det är dessa 150 kronor vi betraktar som pengar i sjön, det vill säga värdet är borta när påskhelgen är slut.

För den som vill ha ett sockerfritt alternativ att lägga i påskägget tar redaktionen därför fram en palett av olika aktieförslag att inhandlas för totalt 150 kronor. Som alla förstår är det extremt riskfyllda förslag.

Men eftersom alternativavkastningen kommer att bli värdelös på ett års sikt beaktar vi enbart potentialen i aktierna och bortser i princip helt från riskerna. Aktierna kan alla falla platt till marken men jämfört med värdeutvecklingen på godiset kan kalkylen för påskaktierna med andra ord inte bli sämre.

Låt oss först titta på tidigare påskaktier. Påskaktierna från 2012 har fram till i dag stigit med i snitt 78 procent, vilket kan jämföras med börsens totalindex som under samma period stigit med 42 procent. Det innebär att de 150 kronor som investerades i en genomsnittlig påskaktie för två år sedan idag har ett värde på 267 kronor.

Den som valde att investera 150 kronor i alla de föreslagna aktierna skulle idag ha ett värde på sin investering som stigit från 1 050 kronor till 1 871 kronor. Courtaget oräknat.

Bäst av alla har Sensys och Eniro gått. De 150 kronor som investerades i Sensys är idag värda 707 kronor. För Eniros del har värdet stigit till 495 kronor.

Sämst av alla gick gruvbolaget Dannemora och forskningsföretaget Bioinvent. De 150 kronorna i respektive aktie är idag värda 5 respektive 9 kronor.

     
  Kursutv. Dagens värde 
04-apr-12 till idag på invest, kr
Kappahl -2% 147,00
Cision 80% 270,00
Shamaran 59% 238,50
Sensys  371% 706,50
Bioinvent -94% 9,00
Eniro 230% 495,00
Dannemora -97% 4,50
SNITT 78% 267,21


Påskaktierna
från ifjol har i snitt stigit 16 procent från 150 till 174 kronor. Hade samma summa lagts i börsens totalindex hade värdet istället stigit till 182 kronor. Det innebär att en investering i samtliga aktier inför förra påsken idag skulle vara värd 1 218 kronor.

Bäst gick Bergs Timber som fram till idag stigit med 130 procent, från ett värde på 150 kronor till 345 kronor. Därefter följde Nokia med en uppgång på 126 procent till 339 kronor.

Sämsta aktier var gruvbolaget Nordic Mines och streetmodeföretaget Wesc där 150 investerade kronor idag skulle vara värda 17 respektive 50 kronor.

     
  Kursutv. Dagens värde 
27-mar-13 till idag på invest, kr
Nordic Mines -89% 16,50
Wesc -67% 49,50
Bergs Timber 130% 345,00
Nokia 126% 339,00
Pricer -18% 123,00
Swedol 25% 187,50
SSAB 5% 157,50
SNITT 16% 174,00


Innan vi går
in på årets lista över påskaktier vill vi återigen betona att det är hög risk förknippat med de här aktierna. Den gemensamma nämnaren är att kurserna kan stiga snabbt om allt faller ut till företagets fördel. Vi understryker alltså att det handlar om rena glädjekalkyler utan hänsyn till de i många fall höga riskerna.

Endomines. Precis som i de tidigare förslagen till påskaktier tar vi med en utbombad gruvaktie. Aktien har i dagarna fallit till femårslägsta nivå. Bokslutet visade lägre intäkter och förlust.

Den senaste reservuppdateringen var en klar besvikelse och första kvartalets produktion på blott 176 kilo guld var en besvikelse. Det ser med andra ord riktigt bistert ut i Endomines. Och det avspeglas med råge i aktiekursen.

Active Biotech. Läkemedelsforskning med sin systematiskt höga risk är ett återkommande inslag i aktie-påskägget. Active aktiekurs har på snart tre månader slaktats från 77 till 32 kronor efter beskedet att ms-läkemedlet laquinimod fick en negativ rekommendation av den europeiska läkemedelsmyndighetens expertpanel.

Sommaren 2011 drabbades Active Biotech av ett liknande ras då kursen föll från 80 till 15 kronor på fyra månader. Ett år senare hade den stigit till omkring 50 kronor.

PA Resources. Även oljebolag med hög finansiell och operationell risk har en naturlig plats i påskägget. Sett över fem år ser bolagets kursgraf ut som död mans EKG, men under det senaste halvåret har kursen svängt våldsamt.

Justerat för emissioner och liknande handlades aktien på nya rekordlägsta 6,75 kronor på tisdagen. Givet den extrema volatiliteten kan man spekulera i en dubblad aktiekurs utan att företagets situation förändrats i grunden.

RnB. Klädkonglomeratet RnB lämnade nyligen en rapport som visade fortsatt negativt nettoresultat. Bolaget har genomgått en serie tuffa besparingar och omstruktureringar och det som aktiemarknaden frågar sig nu är om det kan bli värre.

Som en aktie i påskägget, där vi kan ta obegränsade risker för en liten summa pengar, är det som upplagt för en lottsedelliknande investering.

CTT. Bolaget som gör avfuktare och befukare för flygindustrin har stått på öronen totalt under våren. Den planerade avknoppningen av ett dotterbolag ställdes in när viktigaste kunden sa tack, men nej tack. En insider som varit med länge i bolaget har minskat sitt ägande.

Det här tolkades starkt negativt av aktiemarknaden. Kort sagt, ett naturligt val för påskägget där vi gillar att försöka fånga fallande knivar.

Ellen. Bolaget som utvecklar probiotikabaserade produkter för bättre underlivshälsa för kvinnor har haft det motigt genom åren. Icke desto mindre har lednigen kämpat vidare. Tidigare tillfällen aktien brakat i 1-kronasnivån har den stigit våldsamt under nästföljande tolvmånadersperiod.

I påskägget, där vi bara ser till potential och struntar i riskerna blir det ett givet val. I skrivande stund får man 139 aktier i bolaget för 150 kronor.

SAS. Alla vet att den europeiska flygbranschen behöver konsolideras och att SAS skulle må bättre än många andra av att få en större aktör som ägare. Och de flesta anser att tyska Lufthansa som är den mest sannolika räddaren i nöden.

Frågan är bara om Lufthansa vill, och i så fall till vilket pris? Under de två senaste åren har SAS-aktie rört sig mellan 5-kronorsstrecket som lägst och 25-kronorsstrecket som högst beroende på hur illa den finansiella situationen sett ut.  

     
  Aktuell  Antal aktier
  aktiekurs för 150 kr
Active Bio 32,70 4,6
PA Res 6,85 21,9
SAS 13,70 10,9
RnB 14,25 10,5
Endomines 1,94 77,3
CTT 20,50 7,3
Ellen 1,08 138,9

 

Här hittar du artikeln med fjolårets påskaktier.

Kuriosa: Skälet till att ägg förknippas med påsk sägs ha att göra med att hönsen förr i tiden började lägga sina ägg först framåt fastan på vårvintern. Ägget, som naturligt blev en religiös symbol för återfödelse och fruktbarhet, sparades under fastan och kunde därför ätas i överflöd under den följande påsken.

Enligt Nordiska Museet är traditionen att ge bort målade ägg till vänner en gammal kristen sed. Därifrån har sedvänjan utvecklats till att fokusera mer på innehållet än förpackningen; det värpta ägget har ersatts av dekorerade pappersägg vars storlek och utformning ger möjlighet att ge bort presenter – oftast ett överflöd av godis.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -