En doldis med enorm potential

Placera i Asien Kazakstan, efter den 10 timmar långa flygresan fälls landningshjulen ut och vi tar mark i en av världens snabbast växande ekonomier. Det känns avlägset när vi kliver ut i vad som framstår som pälsmössans förlovade land.

Utanför fönstret syns lite snö, några enstaka ljus och landningslampor i den annars becksvarta natten. Landet som de flesta svenskar inte vet något om är än så länge lika hemlighetsfullt som innan resan, men snart ska vi upptäcka det, känna det och inandas det.  

Vi befinner oss på en plats där öst möter väst, där kryddor, guld och siden transporterades tusentals mil i karavaner på den tid då Djingis Khan och mongolerna härskade.  

Sidenvägen som gick genom Centralasien var under antiken den viktigaste handelsvägen mellan Europa och Kina och bidrog till utvecklingen av de stora civilisationerna. Och här ligger Kazakstan. 

Landet är en av världens snabbast växande ekonomier. Det är enorma mängder naturresurser som främst lockar investerarna. Landets viktigaste handelspartners är Ryssland, Kina, EU, USA och CIS (länder som tillhörde forna Sovjetunionen).  

Produktionen av råolja och naturgas i Kazakstan uppgick till 79,2 miljoner ton under 2012. Kazakstan rymmer runt 4 miljarder ton utvinningsbara oljereserver och 2 000 kubikkilometer gas.  

Enligt branschanalytiker kommer utbyggnaden av oljeproduktionen att göra det möjligt för landet att om några år producera så mycket som 3 miljoner fat olja per dag, dubbelt så mycket som Norge producerar i dagsläget. Kazakstan väntas bli en av de tio största oljeproducerande nationerna 2015.  

Landets snabba tillväxt har lett till en stor minskning av andelen fattiga, från knappt 47 procent av landets 17 miljoner invånare 2001 till drygt 5 procent i fjol. BNP per invånare motsvarar dock omkring en tiondel av Sveriges och de flesta av dem som lever i fattigdom bor på landsbygden.  

Vi kliver ur planet och, trots att jag är förberedd, är kylan i Kazakstans största stad Almaty råare än jag föreställt mig. Kazakstan består till största del av stäpp, öken och halvöken. Det tillsammans med det kontinentala inlandsklimatet gör vintrarna mycket bistra och kalla och somrarna varma och torra. För de människor som bor i de torraste delarna av landet innebär klimatet en utmaning.  

Almatys flygplats är lugn och ödslig. Vid passkontrollen sker första mötet med lokalbefolkningen.

Rakryggade kvinnor iklädda mörkgröna uniformer och matchande, små hattar kontrollerar passen under strikt tystnad. En manlig vakt med pälsmössa av rysk karaktär betraktar oss från sin orubbliga position.

De största befolkningsgrupperna i landet är kazaker och ryssar men här lever också många kineser, uigurer och koreaner samt andra minoriteter. Religiöst domineras landet av sunnimuslimer och ryskortodoxa kristna.  

När vi kliver ut i den kazakiska natten efter att ha avvisat några envisa taxichaufförer, blir jag varse en stickande, frän lukt och den följer oss hela bussfärden fram till hotellet. Först i hotellets entré blir jag kvitt den.

Luft- och vattenföroreningar är ett stort problem i landet - tidigare militära kärnvapenprov, industri och gruvdrift, jordförstöring, ökenspridning och vattenproblem är några av orsakerna. Och det är inte bara i städerna problemen finns, för bönderna är miljöproblemen ännu ett skäl till att det är svårt att odla.

Nästa steg på vår resa blir landets två största städer, Almaty och Astana där vi ska ta reda på mer om denna högexpansiva ekonomi via flera spännande företagsbesök.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -