Tipsen till dig som vill investera i Asiens tillväxt

Placera i Asien Efter vår reportageresa till Asien tidigare i vinter har många av er läsare hört av sig med frågor om hur man investerar i regionen. Här ger fondförvaltaren Hertta Alava sina bästa tips.

Hertta Alava är fondförvaltare på FIM, chef för bolagets tillväxtmarknadsteam och huvudansvarig för fonderna Frontier, Sahara och BRIC+. Här svarar hon på frågor från Placeras läsare.

Filip: Vilka bolag på Filippinerna är bäst positionerade för om den inhemska och den asiatiska tillväxten tar fart? Råvarubolag? Konsumtion? Byggbolag? Turism?

Hertta Alava: Den filippinska konsumtionen är delvis beroende av de remitteringa, eller pengaförsendelser, som filippinier boende utomlands skickar tillbaka till hemlandet. Dessa spelar en speciellt stor roll på landsbygden. Största delen av de utomlandsboende filippinierna jobbar antingen i USA eller i Mellanöstern, men också i Hongkong och Japan, vilket betyder att tillväxtutsikterna i dessa länder har en betydelse.

Konsumtionen är också nära förknippad med hemmamarknaden, som stöds av en växande medelklass, urbaniseringen och demografiska faktorer. I år är det presidentval vilket borde stöda konsumtionen.

Efterfrågan på bostäder drivs av samma faktorer som konsumtionen medan efterfrågan på kontorslokaler är mera beroende av direktinvesteringar från utlandet (FDI). Många asiatiska och utländska företag håller på att grunda callcenters, R&D-centers och övriga faciliteter i Filippinerna. Dessa kräver byggande av moderna kontorslokaler. Turismen ligger ännu i en tidig fas och påverkar inte nämnvärt BNP.

Olle: En bedömning av mognadsgraden av de olika asiatiska börserna inklusive lagstiftning, regelverk och efterlevnaden därav, vore intressant att veta. Och så klart hur mycket politikerna lägger sig i.

Hertta Alava: Börsregleringen är på relativt god nivå men insiderbrott och andra problem händer tidvis i alla länder. Politiker kan ha nära relationer till vissa företag, speciellt inom byggsektorn och korruption förekommer fortfarande. Det finns tydliga ambitioner på att öka transparensen och regleringen men det är en lång väg.

Det är ganska svårt att rangordna länder men jag skulle säga att Filippinerna hör till den bästa gruppen och att Vietnam och Kina till den sämsta. Att identifiera och hantera risker för korruption och andra brott är viktigt, inte minst ur ett investeringsperspektiv då korruption skadar bolagen och berövar oss som investerare värden som ska komma våra kunder till del.

PG: Jag minns Asienkraschen på 1990-talet. Flera ekonomier gick åt skogen efter flera år av hög tillväxt. Vad är risken för att det händer igen?

Hertta Alava: Asiatiska länder torde vara mindre sårbara denna gång. De har klart mindre av kortfristiga utländska skulder, valutareserverna är mycket högre, banksektorn är mycket starkare – vad gäller låne/deposition-kvoten och kapitalnivån – samtidigt som bytesbalanserna är mer i schack och valutorna flyter i flera länder.

De asiatiska ekonomierna var överhettade på 90-talet, vilket tillsammans med hög utländsk skuldsättningsgrad och en skuldsatt banksektor bidrog till kraschen.   

Hasse: Vad är det för valuta man bör placera med i denna region som utländskt investerare? Dels kortsiktigt på ett år och även längre på till exempel fem år.

Hertta Alava: Under de kommande tolv månaderna förväntar jag mig inte någon större förstärkning av de asiatiska valutorna men jag förväntar mig att den tre år långa svaga perioden har kommit till sitt slut.

Det kunde vara intressant att se på obligationer denominerade i lokala valutor. Den indonesiska rupien och den indiska rupien har båda försvagats starkt, så om kapitalflödena vänder tillbaka till tillväxtmarknaderna under de närmaste fem åren, kunde vi se en uppgång. Men valutaförändringar är väldigt svåra att estimera.   

Cnepro: Hur mycket är omvärlden beroende av den asiatiska regionen?

Hertta Alava: Kina och Indien bidrar redan i dag starkt till den globala tillväxten och vikten av mindre asiatiska länder såsom Filippinerna växer gradvis. I PPP-termer (purchasing power parity adjusted, reds anm) utgjorde Asien år 1990 ca 20 procent av den globala BNP men nu redan 40 procent.

Cnepro: Domineras det filippinska indexet av någon eller några aktier (som Nokia en gång i Finland), eller näringsgren exempelvis råvaror eller teknik?

Hertta Alava: Indexet är ganska väl diversifierat mellan olika sektorer. Det man bör minnas är att det finns några holdingbolag som är stora aktieägare i flera andra publika företag. Så du kan köpa antingen holdingbolaget eller så de mest intressanta underliggande företagen. Exempelvis äger det största bolaget SM Investments 51 procent av fastighetsbolaget SM Prime och 45 procent av BDO Unibank, vilka är båda publika. I Filippinerna finns det fem viktiga familjer vilka har deras egna grupper av företag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -