Köpvärda fonder i februari

Fondtips I våra tio köpvärda fonder för februari forsätter vi att ha en lite mer optimistisk syn. Den senaste tiden har det ju ljusnat en hel del, framför allt på finansmarknaderna.

Ser vi tillbaka på det senaste halvåret har det varit rena börsyran runtom i världen. Världsindex har stigit med 6,5 procent. Ännu bättre har det gått för Östeuropa och Asien exklusive Japan, där har aktiemarknaderna stigit mellan 8 och 10 procent.

Men bäst har det gått för Europa, där det breda Europaindexet har stigit med 14 procent. Stockholmsbörsen har inte hängt med men gått starkt ändå, nästan 11 procent.

Bakom den positiva utvecklingen finner vi en ljusare syn på framtiden. Konjunktursignalerna är inte lika dystra längre. Från både USA och Kina kommer det lite bättre siffror. I Europa är det inte nattsvart och centralbankerna runt om i världen har anser att vi har det värsta bakom oss.

För rådvilla sparare kan förhoppningsvis våra tio köpvärda fonder, med olika risknivåer, vara till hjälp. I februarilistan gör vi ett antal förändringar och intar en lite mer optimistisk syn och ökar risknivån.

Bland högriskfonderna tar vi in Didner & Gerge Aktiefond Sverige och Fidelity Greater China. För att göra plats åt dem väljer vi att ta ut medelriskfonden, Nordic European Absolute Return, och den börshandlade db X DBX ESTXX 50 ETF bland högriskfonderna.

Generellt gäller att så länge man träffar rätt, så blir det högre avkastning i högriskfonderna. Som namnet anger finns här dock också risk för större bakslag. Listan är en sammanställning av analyser vi haft tidigare på placera.nu, där vi anser att budskapet fortfarande gäller.

Hög risk

Didner & Gerge Aktiefond Sverige: Placera.nu har vaskat fram en kvartett aktiva fondförvaltare som lyckats bemästra den svåra marknaden och som vi tror kommer fortsätta slå både index och andra aktivt förvaltade fonder framöver. Läs hela analysen här.

Fidelity Greater China: Bland svenska fondsparare har inte Kina varit i ropet på länge. Men det kan finnas anledningar att ändra uppfattning. Det finns en hel del positivt i de senaste siffrorna. Placera.nu har en favorit bland Kinafonderna. Läs hela analysen här.

Atlant Sharp: Hedgefonden Atlant Sharp är ett reellt alternativ till svenska aktiefonder. Den hänger med i uppgångarna men skyddar mot stora nedgångar. Placera.nu rekommenderar köp. Läs hela analysen här.

Carnegie Rysslandsfond: Rysslandsfonderna har drabbats hårt av eurokrisen. Samtidigt har de politiska riskerna i landet ökat. Trots det kommer Rysslandsfonderna att gå starkare än det flesta andra när väl världen stabiliseras. Läs hela analysen här.

Danske Invest Global Emerging Markets: Placera.nu har jämfört avkastning och risk för tillväxtmarknadsfonderna Skagen Kon-Tiki och en utmanare från Danske Invest. Analysen visar att det är dansken som kan inta tronen, med hjälp av en skotte. Läs hela analysen här.

Medelrisk

Danske Invest Horistont Försiktig: Köp en aktiefond och en räntefond som har du skapat din egen blandfond, brukar det heta. Men det kan visa sig lättare sagt än gjort att få bättre avkastning än duktiga blandfondsförvaltare. Läs hela analysen här.

Carnegie Corporate Bond: Med rekordlåga räntor på säkra statspapper växer intresset för företagsobligationsfonderna. Placera.nu förklarar hur de fungerar och ger samtidigt rekommendationer till dig som är sugen på en investering. Läs hela analysen här.

Låg risk

Skagen Krona: De senaste tre åren har räntefonden Skagen Krona gått riktigt starkt i förhållande till sina konkurrenter. Avkastningen ligger högre än snittet samtidigt som risken har legat på samma nivå. En bra kombination.

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit mest av alla sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar placera.nu lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Greater China A-Dis-USD Köp 1 113,07 -
Didner & Gerge Aktiefond Köp 1 910,81 -
Atlant Sharp Köp 1 334,79 -
Carnegie Rysslandsfond A Köp 52,75 -
Danske Invest GloblEmergingMarkts A Köp 529,95 -
Köp 163,24 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 357,18 -
Köp 116,79 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 118,74 -
Atlant Stability Köp 1 275,37 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -