På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Blandade besked i orangea kuvertet

Pension Årets orangea kuvert innehåller både goda och dåliga nyheter. Avkastningen från PPM-fonderna var rekordhög under 2009 men den så kallade bromsen gör att räntan på dina inkomstpensionspengar för första gången är negativ.

Det årliga utskicket av pensionsbesked är i full gång. I dagarna får 1,2 miljoner boende i Skåne, Blekinge, Halland och Gotland sina orangea kuvert från Pensionsmyndigheten. Som vanligt väcker beskeden både kritik och frågor.

"Vi har ovanligt många samtal just nu", bekräftar Ole Settergren som ansvarar för pensionsutveckling på den nybildade Pensionsmyndigheten.

Årets brev innehåller både goda och dåliga nyheter. De goda nyheterna är att PPM-fonderna steg med nästan 35 procent i snitt förra året, vilket är den största uppgången sedan premiepensionssparandet startade 2001. Räknat per år snittar PPM fonderna nu på 3,2 procent.

De dåliga nyheterna är räntan på inkomstpensionskontot för första gången är negativ. I år slog nämligen den så kallade bromsen till. I slutet av krisåret 2008 var systemets åtaganden i form av framtida pensionsutbetalningar större än tillgångarna. För att skapa balans har värdet på dina pensionsrätter skrivits ned med 1,4 procent.

Sammantaget är bilden ändå svagt positiv tack vare PPM-fondernas kanonresultat men det är naturligtvis aldrig roligt att se tusentals kronor försvinna från kontot.

Innebär det att jag som fortfarande arbetar kommer att få lägre pension?

"Det är svårt att säga. Lägre ränta leder till lägre framtida pension men samtidigt så fungerar balanseringen så att när och om det finansiella utrymmet tillåter så kompenserar systemet spararna i form av en högre ränta", säger Ole Settergren.

För dagens pensionärer innebär nedskrivningen att pensionerna redan i år minskar med 3 procent och prognosen är att det blir ungefär lika mycket nästa år. Först 2012 räknar Pensionsmyndigheten med att pensionerna börjar stiga igen.

Om vi bortser från bromsen, hur pass säkra är siffrorna?

"Pensionssiffrorna blir mer säkra ju äldre du blir. Men även för yngre personer ger siffrorna en hyfsad bild av den framtida inkomsten under förutsättning att personen behåller ungefär samma inkomst. Det är ett större problem att tjänstepensionen inte ingår i prognosen men den kan du få fram genom att registrera dig på www.minpension.se", säger Ole Settergren.

Det är ganska många siffror i prognosen, vilken ska jag titta på?

"Nollprocentalternativet, det som står angivet på första sidan, är enklast eftersom den uttrycker din framtida pension i dagens inkomst- och prisläge. Sedan finns det olika prognoser beroende på när du väljer att ta ut din pension, och de är värda att jämföra", säger Ole Settergren.

Enligt er prognos så blir räntan negativ även nästa år, finns det chans till positiva överraskningar?

"Nja, det finns visserligen en del osäkra faktorer som inkomst- och inflationsutvecklingen men det förefaller ändå ganska säkert att det blir minus även nästa år", säger Ole Settergren.

Nästa år finns det dessutom en risk för att resultatet inte räddas av nya rekord från PPM-fonder vilket gör att det bara blir dåliga nyheter i de orangea kuverten.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -