Utredning: Så många PPM-fonder blir det

Premiepensionen Mellan 150 och 200 fonder är ett lagom stort antal fonder i det nya PPM-systemet. Det visar betänkandet om det upphandlade utbud av fonder i PPM-systemets fondtorg som regeringen beställt.

Idag lämnade den särskilda utredaren Mikael Westberg över betänkandet om ett upphandlat fondtorg till socialförsäkringsminister Ardelan Shekarabi.

Det är det andra steget i den reform av PPM-systemet som redan är igång och som genom nya krav hittills har minskat utbudet på fondtorget redan från över 800 till knappt 500 i dagsläget.

Betänkandet föreslår att en ny statlig upphandlande myndighet ska välja ut de fonder som ska få finnas på premiepensionssystemets fondtorg, eller åtminstone kunna välja bort de fonder som kan antas ge dålig avkastning för pensionsspararna.

Det kommer enligt utredaren Mikael Westberg gör att antalet fonder minskar. Utredningen föreslår att Sjunde AP-fonden får i uppdrag att upphandla fonderna till fondtorget.

Mikael Westberg poängterade också att han vill att valfriheten ska regleras i lag och att fontorget ska göra valet av fonder tydligare.

Mikael Westberg

En utgångspunkt för utredningen var att undersöka hur urvalet av fonder fungerar i tjänstepensionen.

"Det är rimligt att staten som försäkringsgivare tar ett huvudmannaansvar på motsvarande sätt som inom tjänstepensionen. Det vill säga att man väljer de fonder som har störst chans att generera överavkastning, eller i vart fall väljer bort fonder som väntas generera dålig avkastning."

Enligt förslaget ska inte lagen om offentlig upphandlig vara tillämplig vid urvalet av fonder till premiepensionen.

De formella krav som per automatik diskvalificerade nya och mindre fonder från Fondtorget ska försvinna enligt betänkandet.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -