Varning för vinstvarning

Vinstvarningarna duggar allt tätare på börsen. swedbank sandvik, ssab. där har finanskrisen tagit sin tribut. nu fogas ett nytt namn till raden SKF. Och fler lär det bli.

I Sverige råder ett högtryck av sällan skådat slag, men för en gångs skull används inte ordet som metafor för högkonjunktur utan just som metereologiskt begrepp. Det är varmt. Men i ekonomin går tjälen fortfarande djupt, om än att det börjar tina upp. Eller?

Inför rapportsäsongen kommer i sedvanlig ordning som en sorts prolog ett antal vinstvarningar. Nu har påfallande många av de mer cykliska bolagen varit tvungna att varna för att årets andra kvartal blir sämre än väntat. Och det är nog inte många som räknat med några större framgångar från de cykliska verkstadsbolagen. Så det är nog befogat att säga att det blir sämre än mycket lågt ställda förväntningar och det tycker jag personligen är ganska talande.

Man kan dividera länge huruvida "dåliga nyheter redan är diskonterat i kurserna" som det ofta heter när man vill bortförklara dåliga nyheter från börsbolag. Ibland stämmer det, men långtifrån alltid. Till problemet hör att man sällan vet när det redan ligger i förväntningarna och därför bör man vara försiktig med så svepande uttalanden.

Det är lätt att bli optimistisk om man ser tillbaka till våren när rapporterna för årets första kvartal kom. Då spelade det nästan ingen roll vilka siffror som presenterades eftersom alla investerare ändå enkom hade ögon för kommande kvartal och framför allt nästa år. Och då kunde varken nyemissioner eller svaga svaga siffror rubba kursuppgångarna. Ett talande exempel är Trelleborg som med svag balansräkning och högst oklara utsikter ändå kan rusa på börsen.

Men denna gång är läget annorlunda. Vi har flyttat baslinjen, eller ribban om man så vill, väsentligt högre. Börsen står idag 40 procent högre än vid lågvattenmärket i höstas. Och då var det många som väntade på just rapporterna för första kvartalet med hänvisning till att de skulle utgöra en sorts bottennotering för bolagens siffror. Då skulle vi få se hur illa det var och med facit i hand kunde man därefter med gott samvete fynda aktier.

Nu är det tydligt att första kvartalet 2009 inte alls var en vändpunkt i ekonomin. Vinstvarningarna talar sitt tydliga språk och nu med en tämligen ansträngd värdering på börsen kan man åtminstone konstatera att en vinstvarning kommer bli svår att tolka positivt. För dåliga nyheter är till syvende og sist alltid dåliga nyheter. Det är inte heller så förvånande att vinstvarningarna hittills varit koncentrerade till de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen. Än så länge i alla fall. Och där finns det fallhöjd, såväl vinstmässigt som kursmässigt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -