Festen fortsätter för svenska fastighetsfonder

Marknadsanalys Att placera pengarna i fastigheter, fastighetsaktier eller fastighetsfonder har varit mycket lönsamt de senaste åren. Även om vi kommer närmare och närmare oss festens slut så tror de flesta bedömare att feststämningen håller i sig ett eller ett par år till, åtminstone i Sverige. Men det gäller att välja fonder med rätt bolag i portföljen.

De sparare som för tre år stoppade in sina pengar i fastighetsbolagsfonder har i dag, i snitt, mer än fördubblat sitt kapital.

För eller senare tar festen slut men det ser fortfarande ljust ut för fastighetsbolagen, i synnerhet de svenska.

I en nyligen publicerad undersökning från revisionsbolaget Pricewaterhouse Coopers(PwC) och Urban Land Institute(ULI) rankas Stockholm som Europas tredje mest attraktiva stad att köpa och äga fastigheter i just nu. På första och andra plats återfinns London och Paris.

Stockholm har länge varit hett för fastighetsinvesterare vilket har trissat upp priserna men trots det rapporteras intresset fortfarande vara väldigt stort, för rätt objekt.

Hetast är kontorsfastigheter och affärslokaler.

De stockholmsbaserade företagen vill i dag framför allt ha moderna och flexibla kontorslokaler i city. Det finns fortfarande ganska många lediga lokaler i Stockholm men trenden är sjunkande samtidigt som hyrorna stiger. Det gör att direktavkastningen på kontorsfastigheter väntas stiga framöver.

Riksbankens mjukscenario för reporäntan tidigare i år var naturligtvis mumma för branschen som hade räknat med betydligt tuffare tag. Om Riksbanken skulle tvingas ändra sin strategi och höja kraftigare så försämrar det naturligtvis villkoren för branschen. Räntegapet, det vill säga skillnaden mellan låneräntan och avkastningen på fastigheter, är dock fortfarande ganska stort.

Det är svårare att sia om hur mycket av den förväntade direktavkastningen som redan är inräknad i de noterade fastighetsbolagens kurser. Som det är nu så värderas fastigheter högre på börsen än utanför. Det gör att fler fastighetsbolag sannolikt kommer att ansöka om notering den närmaste tiden. En notering av statliga Vasakronan, som många hoppas på, skulle kunna bli en mycket lönsam historia för skattebetalarna.

Fastighetsbolaget Fabege är ett stort innehav i flera fastighetsbolagsfonder. Efter en omfattande rekonstruktion av sin portfölj bedöms bolaget ha goda förutsättningar att öka sina intäkter. I portföljen finns i dag uteslutande moderna kontorsfastigheter med centrala lägen i Stockholm. Men samtidigt anser flera analytiker att bolagets aktiekurs ligger för högt.

Hufvudstaden är ett annat fastighetsbolag där många av fonderna har placerat en stor del av sitt kapital. Bolaget, som enligt intentionerna i årsredovisningen kommer att arbeta för att minska vakanserna och omförhandla kontrakten, har precis som sin konkurrent en positiv syn på utvecklingen de närmaste åren.

I resten av Europa befinner sig fastighetsmarknaden ett snäpp närmare taket.

I PwC och ULIs rapport konstaterar författarna att om taket är tolv så är den europeiska fastighetsklockan är tio i tolv. Europeiska fastighetsbolag förväntas dock leverera vinster under 2007 som ligger aningen över nivåerna 2006.

Risken för en bubbla bedöms vara liten, både i Sverige och resten av Europa.

När det gäller världen utanför Europa så nämns allt oftare Ryssland och fastigheter i samma mening. Den årliga fastighetskonferensen Mipim i Cannes rapporteras i år haft påfallande många rysktalande besökare, utställare och talare.

Sammantaget är bedömningen att fastighetsfonderna fortsätter att se lovande ut även om det finns anledning att vaksam. Satsa på en skicklig förvaltare på med utpräglad stockpicking-strategi och, som det ser ut just nu, gärna med svenskt fokus. Eller ryskt.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -