Läkemedel branschvinnare 2008

Fonder De som valde defensiva branschfonder så som läkemedel och kommunikation förlorade mindre pengar än andra under 2008. Läkemedelsfonderna backade bara 10 procent. Sämst gick det för Finans, Råvaror och Energi som tappade över 40 procent i genomsnitt.

När vi summerar fondåret 2008 för branschfonderna upptäcker vi en liten avvikelse från det normala. Historiskt brukar avkastningen skilja sig mer mellan bästa och sämsta branschs mer än för de breda aktiefonderna. Men så är fallet inte i år.

Skillnaden ligger på 43 procent, vilket är mindre än de 55 procentenheterna som skiljer mellan bästa och sämsta breda fondkategori, se Så gick aktiefonderna 2008.

Annars uppvisade 2008 samma mönster som tidigare år. Defensiva läkemedelsfonder gick generellt mindre dåligt och tappade bara 10 procent i värde. Ännu bättre gick det för de annars mer riskfyllda bioteknikfonderna som bara backade med knappt 5 procent.

En förklaring är att det har skett en hel del förvärv inom bioteknikbolagen som har dragit upp kurserna.

Med tanke på vad som har hänt på världens finansmarknader är det inte konstigt att just finansfonderna presterade sämst under 2008. I genomsnitt föll de med nästan 47 procent.

I finanskrisens kölvatten kom lågkonjunkturen med lägre efterfråga i allmänhet och på råvaror och energi i synnerhet.

Fonder som investerar i bolag inom dessa branscher har haft det riktigt motigt under året. Råvarufonderna har förlorat över 46 procent i värde och energifonderna har backat med över 42 procent.

Fastighetsfonderna har också tagit mycket stryk, dels av högre räntor och dels av en briserad fastighetsbubbla. I genomsnitt tappade de över 35 procent i värde under året.

Periodvis har lågkonjunkturen och finanskrisen också drivit upp inflationsförväntningarna, vilket har ökat intresset för inflationsskyddade investeringar så som guld.

Branschfonderna som går under beteckningen Ädelmetaller har backat med knappt 23 procent, vilket är bättre än den genomsnittliga globala aktiefonden som har backat med över 32 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -