Fastigheter och obligationer i fondspararnas köptopp

Fonder Fastigheter och så kallade skräpobligationer gick hem hos fondspararna i oktober. Men Claes Hemberg, sparekonom hos Avanza, höjer ett varnande finger.

Det är fastighetsfonder och skräpobligationsfonder som är de mest köpta fonderna under oktober månad hos Avanza Bank. Dessa fondtyper har haft en period av uppgång bakom sig.

Men Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, menar att man bör akta sig för fastighetsfonder som redan gått upp 25 procent - dessa borde snarare generera en säljsignal. Hemberg har heller inte generellt särskilt mycket till övers för investeringar i fastighetsfonder.

"Med tanke på att svenska folket redan har sina hus och lägenheter som sin största pengaplacering, borde fastighetsfonder inte vara det första alternativet."

Han varnar också för att de skräpobligationsfonder, det vill säga högriskobligationer som ges ut av låntagare med låg kreditvärdighet, påminner om de subprime-lån som startade finanskrisen i USA.

"Många högriskval slås här samman i skärpobligationer och förväntas då bli mindre farliga. Så beskrevs även de så kallade subprime-lånen i USA, före de förorsakade den ödesdigra finanskrisen 2008. Marknaden för skräpobligationerna har ökat till rekord i USA i år. Över enorma 200 miljarder dollar har bara i år gått till skräpobligationer", säger Hemberg.

Andra fondfavoriter hos Avanza är svenska småbolag, Latinamerika och tillväxtregioner. Mest sålda fonder är hedgefonder och räntefonder. Även de tidigare så populära guldfonderna börjar säljas av.

Hos Nordnet är det exotiska fonder som fortsätter att vara i köptoppen, även om några byts ut. Ut åker Indonesien och in kommer istället Turkiet. Den turkiska börsen har haft en stark utveckling under den senaste månaden.

"Även Kina och Korea finns bland de bästa börserna under månaden, och spararna har placerat en asiatisk aktiefond bland de mest köpta", säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Den svenska börsen har haft en positiv utveckling under året, men har tappat fart under oktober. Uppgången under månaden är hittills 1,4%.

"Under oktober har den svenska aktiemarknaden visat en betydligt försiktigare utveckling, medan resten av världen har presterat bra. Majoriteten av spararna tror på fortsatt god utveckling på världens börser, och mer säkra alternativ som räntefonder har fått stå tillbaka de senaste månaderna", säger Johan Tidestad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -