Det ser risigt ut i skogen

Marknadsanalys De bolag som skogsfonderna placerar sina pengar i säljer allt från trävaror och pappersmassa till blöjor. Gemensamt för de flesta är dock att de brottas med lönsamhetsproblem. Det sammantagna intrycket är därför att det ser ganska risigt ut även i år.

SkogsbolagenS förmåga att hantera de stigande priserna på råmaterial och el är avgörande för deras resultat den närmast tiden. Men bilden kompliceras ytterligare av volatila valutakurser. Det är dock svårt att dra skogsbolagen över en kam eftersom de tillverkar mycket olika produkter och har olika positioner i förädlingskedjan. Stigande massapriser kan vara en positiv faktor för några, medan det innebär stigande kostnader för pappersbolag som inte framställer sin egen massa. Gemensamt för flertalet bolag är att förutsättningarna ändrats ganska rejält de senaste åren.

Claes Rasmuson, analytiker på Swedbank, hör till dem som inte tror så mycket på den här sektorn just nu.

"Bolagen har stora problem med stigande råmaterialpriser och ogynnsamma valutakurser" konstaterar han.

Han tror att det kommer att bli svårt för bolagen att den närmaste tiden kompensera sig genom att höja priserna.

"Pappersbolagens försök att dra ner på kapaciteten kan möjligtvis bidra till en mer positiv prisbild framöver men det återstår att se", säger han.

Men bilden är inte entydig. Vissa segment som förpackningar har haft en väldigt bra prisutveckling. Inom detta segment återfinns bland annat svenska SCA, som nyligen pekades ut av kreditinstitutet Standard & Poor's som en av Europas mest köpvärda aktier.

El är en stor och kraftigt stigande kostnadspost som har tärt på marginalerna de senaste åren. Just nu genomför flera av bolagen omfattande besparingsprogram och satsningar på alternativa energikällor.

För att kunna höja priserna på papper, vilket har varit svårt, har europeiska och kanadensiska pappersbolag stängt eller planerar att stänga anläggningar för att minska utbudet. Men samtidigt ökar utbudet från de sydamerikanska pappersbolagen, vilket åtminstone delvis äter upp effekten. Kinas behov av att importera massa är fortfarande stort, vilket fortsätter att driva upp priserna men samtidigt börjar det på flera håll bli ont om massaved, vilket gör att stigande priser är att vänta.

Ett annat stort problem för bolagen är valutakurserna. För de svenska bolag som säljer massa har en stor del av prisökningarna den senaste tiden ätits upp av den sjunkande dollarkursen. I slutändan har de stigande intäkterna knappt räckt till för att kompensera för de stigande kostnaderna för el och råmaterial.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -