Skattetips inför årsskiftet

Deklaration  I år har många aktie- och fondsparare förlorat pengar på sjunkande börser. Om du vill använda förlusterna är det hög tid att planera på vilket sätt, kanske kan de bli en bra julklapp till maken.

 

Även om det är ett halvår kvar innan deklarationen ska lämnas in är det nu som du måste planera dina avdrag för 2008.

Om du har aktie- eller fondförluster finns det flera sätt hur du kan dra nytta av dessa, även om du planerar att behålla innehaven.

Aktievändning: (från 28 nov)

Genom att sälja aktierna och sedan köpa tillbaka får du kapitalförluster som sedan kan använda för att kvitta om mot vinster eller andra intäkter.

Om du säljer över börsen är tumregeln att du bör vänta minst ett dygn innan du köper tillbaka aktierna. Säljer du privat till någon familjemedlem bör du låta det gå minst tre dygn. Det är dessutom noga att aktierna verkligen flyttar över från säljarens depå till köparens, och tillbaka.

Aktierna ska säljas till marknadsvärde och det är också viktigt att betalningen syns på kontona.

(tillägg 1 dec)

Aktieägare som planerar en aktievändning får ofta rådet att vänta ett dygn mellan försäljning och återköp. Flera läsare har hört av sig, bland annat i kommentarerna till denna artikel, och ifrågasatt detta. Många undrar om det verkligen är nödvändigt att i dessa turbulenta börstider vänta så länge.

En läsare undrar om det var okej att sälja strax innan börsen stänger och sedan köpa tillbaka direkt på morgonen nästa dag, i syfte att på papperet få olika datum.

Svaret är tyvärr inte helt glasklart. Enligt experterna på Skatteverket är kravet att du måste ha tagit en reell ekonomisk risk.

"Det går dessvärre inte att sätta en absolut tidsgräns eftersom det beror väldigt mycket på vad det är för omsättning i värdepapperet. Men om du säljer aktier med stor omsättning och väntar ett dygn mellan sälj och köp så borde du vara på säkra sidan", säger pressekreterare Erik Boman efter att ha konsulterat verkets experter.

Något mer specifikt generellt råd går, enligt Skatteverket, inte att ge. Det gör att placera.nu ger rekommendationen att vänta ett dygn innan du köper tillbaka aktierna.

Aktier som julklapp: (från 1 dec)

Om maken har kapitalvinster kan det löna sig att ge dina förlustaktier till honom/henne. Även i detta fall är det viktigt att aktierna verkligen flyttar från givarens depå till mottagaren. Mottagaren tar över dina anskaffningsvärden. Upprätta gärna ett gåvobrev.

Sälj dina vinstaktier!: (från 2 dec)

Om du i år har aktieförluster men inga aktievinster att kvitta emot måste du kvotera förlusten till 70 procent innan det är tillåtet att kvitta mot andra inkomster. Genom att i stället sälja och köpa tillbaka gamla vinstaktier, kanske sådana som du ägt i många år, kan du använda förlustavdraget fullt ut.

För att Skatteverket ska godkänna affären krävs dock att du tagit en kursrisk vilket gör att du, för att vara på den säkra sidan, bör låta det gå ett dygn mellan försäljning och återköp.

Glöm inte courtaget (från den 3 dec)

Glöm inte bort att du vid alla aktievändningar måste betala courtage vid såväl försäljning som återköp. Det är dock en avdragsgill kostnad som du får dra av när du räknar fram ditt anskaffningsvärde respektive försäljningspris.

Kvitta mot vinster (från 4 dec)

Huvudregeln är att varje tillgångsslag behandlas vart och ett för sig, vilket innebär att förluster får kvittas fullt ut mot vinster på samma tillgångsslag. Vinster på marknadsnoterade aktier och fonder får kvittas fullt ut mot förluster på motsvarande finansiella instrument.

Kvitta mot inkomst av tjänst (från den 5 dec)

Den som inte har några aktie- eller fondvinster att deklarera kan använda sina kapitalförluster till att i stället göra avdrag på inkomst av tjänst.

När kapitalutgifterna är större än kapitalinkomsterna uppkommer ett underskott av kapital. Underskottet kan du använda för att minska skatten på din inkomst av tjänst, men avdraget blir mindre värt jämfört med om du har kapitalvinster att kvitta mot.

Underskottet medger en skattereduktion med 30 procent mot skatten på din inkomst av tjänst men först måste underskottet kvoteras med 70 procent. Det gör att skatteminskningen i praktiken blir 21 procent (0.7 x30).

Överstiger underskottet 100 000 kronor ska den överskjutande delen reduceras med ytterligare 30 procent, vilket gör att skattminskningen blir 14,7 procent.

Så här kan ett exempel se ut:

Aktieförlust: 100 000 kronor

Aktievinst: 0 kronor.

Underskott av kapital: 0,7x 100 000 kronor= 70 000 kronor.

Minskning av din inkomstskatt: 0,3 x 70 000 kronor = 21 000 kronor.

Du behöver inte själv räkna ut skatteminskningen i deklarationen, det gör Skatteverket åt dig.

Kvitta mot inkomst av näringsverksamhet: (från 8 dec)

Du kan även använda ett underskott av kapital för att minska din inkomst av näringsverksamhet, men avdraget blir även då mindre värt jämfört med om du har kapitalvinster att kvitta mot.

Underskottet medger en skattereduktion med 30 procent mot skatten på inkomst men först måste underskottet kvoteras med 70 procent. (Se avsnittet om inkomst av tjänst.)

Det gör att skatteminskningen blir 21 procent (0.7 x30).

Överstiger underskottet av kapital 100 000 kronor ska den överskjutande delen reduceras med ytterligare 30 procent, vilket gör att skattminskningen blir 14,7 procent.

Kvitta mot uppskjuten reavinst på bostad: (från 9 dec)

De nya reglerna vid försäljning av bostäder gör att det kan vara en god idé att återinföra vinster som du tidigare fått uppskov för. Numera måste du skatta för 22/30-delar av vinsten (tidigare 2/3) och dessutom måste du betala en ränta motsvarande en halv procent på uppskovsbeloppet.

Du får kvitta 70 procent av aktieförlusten mot vinsten och minskar på så sätt skatten med 21 procent.

Teckna en kapitalförsäkring: (från 10 dec)

Om du tror att börsen kommer att vända nästa år så har du just nu ett riktigt bra läge att byta ut din depå till en kapitalförsäkring. Nackdelen med den aktievändning som beskrivs ovan är att du i en vanlig depå kommer in på väldigt låga ingångvärden, vilken gör att du riskerar att skatta bort ganska mycket den dag du säljer. Men om du ställer placerar dem i en kapitalförsäkring betalar du ingen vinstkatt utan bara en årlig avkastningskatt, som i dagsläget ligger på drygt en procent.

Töm din kapitalförsäkring: (från 11 dec)

Den avkastningskatt som du ska betala i en kapitalförsäkring beräknas på hur mycket pengar som fanns inne på försäkringen 1 januari samma år. Det gör att det är möjligt att tömma kapitalförsäkringen i slutet av året för att på så sätt minimera avkastningsskatten.

Det brukar dock betraktas som ett agerande i lagens gråa zon, ett kryphål som Skattemyndigheten kan ha åsikter om.

Bankerna som tillhandahåller kapitalförsäkringar kan också själva ha egna uttagsregler som kan innebära att en del av beloppet är låst, speciellt om kapitalförsäkringen är nytecknad.

Utnyttja avdragsrätten för pensionssparande: (från 12 dec)

Avdragsrätten för privat pensionssparande har sänkts till 12 000 kronor för dig.

Har du enbart inkomst av aktiv näringsverksamhet får du emellertid göra ett betydligt större avdrag, 12 000 kronor plus ett tillägg motsvarande 35 procent av inkomsten.

Leta rätt på notorna: (från 15 dec)

I år kan det vara värt att leta lite extra efter gamla avräkningsnotor. När du säljer aktier och ska beräkna anskaffningsutgiften kan du välja mellan att använda den genomsnittliga anskaffningskostnaden eller schablonmetoden.

Om du har köpt en aktie till kursen 100 kronor och sedan säljer till kursen 200 kronor får du en reavinst på 100 kronor minus courtage.

Om du köpt aktier vid olika tillfällen använder du den genomsnittliga kursen. Du har dock möjlighet att i stället använda schablonmetoden, vilket vid till exempel arv ofta är den enda möjliga metoden.

Principen är då att 20 procent av försäljningspriset används som anskaffningsvärde. För att den metoden ska bli mer förmånlig krävs det dock att aktierna stigit mer än 400 procent.

Genomsnittsmetoden:
Kurs vid köp: 100kr
Kurs vid försäljning: 400 kr
Reavinst 300 kr
Skatt: 0,3 av 300 kr ger 90 kronor

Schablonmetoden:
Anskaffningskostnad: 0.2 x 400kr= 80 kr
Kurs vid försäljning: 400 kr
Reavinst: 320 kr
Skatt: 0,3 av 320 kr ger 96 kr

Dessa exempel visar att genomsnittsmetoden är mer förmånlig vid lägre vinster. Var och en får alltså kontrollräkna för att avgöra vilken metod som ska användas.

Aktier i konkursbolag: (från 16 dec)

Det finns tillfällen när du inte sålt dina aktier men ändå måste räkna ut kapitalförlusten, när bolaget du investerat i gått i konkurs eller likviderats.

Det här året har det dykt upp några sådana fall. Om aktieägarna på den extra bolagsstämman tar beslut om att Carnegie ska likvideras så innebär det att aktien betraktas som avyttrad samma dag men det är inte självklart att förlusten kan tas upp i deklarationen för 2008.

"För att kunna få ett avdrag för en förlust måste denna vara definitiv. I normalfallet medges därför inte avdrag för kapitalförlusten förrän likvidationen är avslutad och eventuellt utskiftat belopp blir känt", säger Karin Sköld Berzelius som är rättslig expert på Skatteverket.

För att förlusten ska kunna tas upp i deklarationen för 2008 måste likvidationen vara avslutad senast 31 december.

Om det skulle vara så att förlustens storlek ändå med säkerhet kan bestämmas innan likvidationen är avslutad kan dock avdrag, enligt Karin Sköld Berzelius, medges vid en tidigare tidpunkt.

Vad krävs för att aktieägare i den avnoterade isländska banken Kaupthing ska kunna dra av aktierna som förlust i deklarationen för 2008?

"I grunden så gäller för dessa aktier liksom för alla värdepapper att en eventuell förlust måste vara realiserad för att du ska få göra avdrag, vilket innebär att aktierna måste vara avyttrade."

Säljkursen vid en konkurs blir 0 kronor men när det gäller Kaupthing är det ändå inte säkert att det i slutändan blir en förlust för aktieägarna.

"Vad man bör komma ihåg när det gäller aktier i Kaupthing är att vissa av aktieägarna även har aktieuppskov. Har man ett sådant så innebär en avyttring att uppskovsbeloppet från den tidigare vinsten måste återföras till beskattning. Rent praktiskt kan detta innebära att även om man har en förlust på avyttringen av Kaupthing så kan totalresultatet av båda händelserna ge en vinst", säger Karin Sköld Berzelius.

Uppskovsbeloppen som kan finnas avser aktiebyten från JP Nordiska och Matteus. Mer information om dessa hittar du på Skatteverkets hemsida.

Nu börjar det bli bråttom: (från 17 dec)

Se till att vara ute i god tid om du planerar att genomföra några förändringar i din portfölj innan årsskiftet.

Om du tänkt öppna en kapitalförsäkring eller en ny pensionsförsäkring anger flera banker nu 17 december som sista möjliga datum om du vill vara säker på att ha den tillgänglig innan årsskiftet.

Om du planerar att plocka ut pengar från en befintlig kapitalförsäkring bör du lägga ordern senast den 19 december.

Spara förlusten till nästa år: (från 18 dec)

Om du inte kan utnyttja ett underskott från försäljning av aktier i år kan du rulla den över årsskiftet genom att utfärda långa optioner.

Karin Sköld Berzelius som är rättslig expert på Skatteverket berättar vilka krav som ställs på en sådan affär.

"Det ska vara en option i inkomstskattelagens mening och den ska ha en löptid på mer än ett år från tidpunkten då den utfärdas", berättar hon.

Det är också, enligt Karin Sköld Berzelius, datumet som optionen utfärdas som avgör vilket år premien ska tas upp till beskattning.

Utfärdar en option gör du genom din mäklare. Det är dock viktigt att komma ihåg att du får betala både courtage och Stockholmsbörsens clearingavgift.

Optioner är finansiella instrument som härleder sitt värde ifrån ett underliggande värdepapper. Aktieoptioner har aktier som underliggande värdepapper. När man köper, utfärdar eller säljer optioner så tecknar man ett optionsavtal. Det finns alltid två parter för ett optionsavtal, en som utfärdar en option och en som köper en option. När man handlar med optioner kan man ta fyra grundläggande positioner. Man kan utfärda en köpoption, man kan köpa en köpoption, man kan utfärda en säljoption och man kan köpa en säljoption.

Det är viktigt att du innan de handlar med optioner sätter dig in i hur dessa instrument fungerar och vilka risker du tar.

Fördela låneräntorna före årsskiftet: (från 19 dec)

Tänk på att din bank fördelar räntorna lika mellan dig och den person som du delar lånet med, om ni inte har meddelat banken något annat.

Att fördela räntor mellan makar är intressant om någon av makarna har underskott i inkomstslaget kapital som överstiger 100 000 kronor, eftersom skattereduceringen minskar för belopp över denna gräns. Maximal avdragsrätt blir det alltså om båda ligger under 100 000 kronor i underskott. Om en ligger över gränsen, flytta då över räntor på den andre.

För att få fördela räntor krävs det dels att bägge makarna är betalningsansvariga för lånen och dels får du bara dra av den del av räntorna som du har betalt.

Dessa regler gäller inte bara makar utan även andra med vilka du har gemensamma lån.

Skjut på ersättningen: (från 22 dec)

Vanlig lön kan du inte skjuta upp men bonus, övertidsersättningar, provisioner och andra tillfälliga inkomster kan du välja att ta ut efter årsskiftet, då skatten sänks och skatteskalorna justeras.

Om du är anställd kanske det börjar bli i senaste laget att göra upp om hur och när olika ersättningar ska betalas ut men om du driver ett eget företag kan det fortfarande finnas tid kvar för det skattemässiga finliret.

Skriv ner nästa års datum: (från den 23 dec)

Har du köpt en ny kalender för 2009? I så fall är det dags att skriva ner några viktiga datum.

12 februari

Extra skatteinbetalning ska vara bokförd på Skatteverkets kontor för att du ska undvika kostnadsränta om du räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 20 000 kronor.

17 april

Senast denna dag ska du ha fått din förtryckta deklaration

4 maj

Dagen D, eller med andra ord sista dagen för att lämna in din inkomstdeklaration för 2009.

----

Placera.nu önskar alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt skatteår.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -