Inför deklarationen: Hitta rätt när du kvittar

Deklaration  Det gäller att hålla tungan rätt i mun när vinster ska kvittas mot förluster i årets deklaration. Blanketterna är ändrade och riktigt klurigt blir det när olika tillgångar ska kvittas mot varandra.

En av årets nyheter från Skatteverket är att man ändrat på den gamla K4/K11-blanketten. Nu ska man inte längre själv kvitta och kvotera vinster och förluster, det kommer skatteverket att göra. I praktiken innebär det att man inte behöver dra bort(kvitta) förlust från vinst och man behöver inte heller räkna ut hur stor del av vinsten eller förlusten som är skattepliktig resp avdragsgill, det kommer alltså Skatteverket att göra åt dig.

Ändringen av deklarationsblanketten innebär att K11 kommer att försvinna. Den nya K4 blir indelad i tre avsnitt: A, B och C. Som ni kommer märka nedan är skillnaden att man i princip bara fokuserar på om värdepapperet är noterat, och inte på vad det är för sorts värdepapper (undantaget obligationer och räntefonder).

Under avsnitt A kommer marknadsnoterade värdepapper att redovisas: Aktier, aktieindexobligationer, fonder, rätter, konvertibler, optioner och terminer.

Under avsnitt B redovisas fondandelar (räntefonder) och obligationer som är marknadsnoterade.

Under avsnitt C redovisas ej marknadsnoterade värdepapper, undantaget onoterade aktier som ska redovisas under blankett K12.

Nu till överkursen: Hur kvittar man förluster mot vinster i olika värdepapper? Reglerna är utomordentligt krångliga och många tänker inte ens på att ta reda på om de har kvittningsrätt eller inte.

"Det finns tre olika skattesatser. Börja med att ta reda på om du gjorde några affärer inom de olika grupperna förra året", säger Hans Peter Larsson, skattejurist på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.

Skattesatserna är 20 procent upp till ett visst tak för utdelningar och reavinster till aktiva ägare i fåmansföretag, 25 procent på övriga onoterade värdepapper och 30 procent på noterade.

När det gäller onoterade aktier i bolag som inte är fåmansföretagfinns en särskild faktor att hålla reda på: Fram till förra året var en viss del av utdelningen skattefri. Men det fanns bolag som inte gav någon utdelning. I så fall har man den skattebefrielsen till godo, och den kan sparas. Redovisningen görs på K 12-blanketten.

"Det gäller att hålla isär vilka aktier som är vilka. Läs blanketterna noga två gånger innan du börjar fylla i dem. Då kommer du att märka att det inte är så krångligt som det verkar vid första påseendet", säger Hans Peter Larsson.

En säkrare variant för den som är rädd att göra fel är förstås att ta hjälp av en revisor eller redovisningskonsult.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -