Håll koll på avdragen, 4

Deklarationsdags Nu är det dags för dig som har eget företag att tänka till inför deklarationen. Rätt avdrag kan ge tusenlappar. Placera Nu fortsätter här artikelserien inför deklarationsinlämningen den 5 maj.

De flesta söker möjlighet att göra avdrag för omkostnader i deklarationen. Men det är inte lätt att göra rätt. Placera Nu fortsätter här artikelserien för dig som är egenföretagare. Turen har kommit till representation och utbildning.

Representation

  • Extern representation
  • Intern representation

Det ska vara nödvändigt att gå på krogen med sina kunder för att utekvällen ska bli avdragsgill. Man får dra av för 90 kr per person, exklusive moms. Det gäller för såväl lunch som middag. Vin och sprit får ingå.

Intern representation är exempelvis personalfester och då får man dra av totalt 90 kr + 180 kr per person. Inget företag antas festa mer än två gånger om året.

Utbildning

  • Datakurs
  • Språkkurs
  • Körkort för lastbil
  • MC-kort
  • Personlig utvecklingskurs
  • Fil kand

Kurser som är lätta att motivera som data- och språkkurser är skattefria. Vanligt körkort är det inte, eftersom det räknas som allmänbildning. Den som behöver kunna köra lastbil eller motorcykel i jobbet kan också få det skattefritt. När det gäller språk kan man exempelvis åka på språkresa för vuxna med inkvartering i familj skattefritt. Villkoret är att företaget har behov av kunskapen och det handlar om  vidareutbildning, inte grundutbildning.

Företaget kan också få göra avdrag för de anställdas grundutbildning, exempelvis att läsa in en akademisk examen, men studenten måste då ta upp kostnaden som en förmån och företaget betala sociala avgifter.

I nästa artikel redogör vi för kontoret och bilen.

Se tidigare artiklar i serien:
Aktier och pensioner

Datorer och träning
Hälsa och resor

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -