Håll koll på avdragen, 2

Deklarationsdags Nu är det dags för dig som har eget företag att tänka till inför deklarationen. Rätt avdrag kan ge tusenlappar. Placera Nu inleder i dag en artikelserie inför deklarationsinlämningen den 5 maj.

 

Placera Nu fortsätter här artikelserien om avdragsmöjligheter du som egenföretagare har möjlighet till i årets deklaration. Turen har kommit till datorer, telekom och friskvård.

Datorer och telekom

  • Dator
  • Bärbar dator
  • Handdator
  • Senaste mobiltelefonen

Huvudregeln för att man ska göra avdrag för inköp av dessa varor är att de ska vara nödvändiga för inkomsternas förvärvande. Allt material som används i tjänsten är därför avdragsgillt och skattefritt, alltså även det som är uppräknat ovan. Du kan motivera att ha både dator på jobbet och bärbar dator hemma, eftersom du då slipper förlora arbetsinkomst om exempelvis barnen är sjuka och du måste vara hemma. Det är helt okej att köpa senaste modell av allting, du är inte skyldig att spara pengar åt firman genom att välja billigare.

Träning

  • Gymkort
  • Träningskläder
  • Springa stora motionslopp (Tjejmilen etc)
  • Korpsport
  • Golf

Skattefritt upp till 5 000 kr per år om alla på företaget erbjuds samma förmån. Gäller även företagare, eftersom tanken är att egenanställda inte ska komma i sämre läge än andra. Träningskläder är okej att dra av, men de måste vara av enklare slag. Nikeskor går inte. 

När det gäller de stora motionsloppen får företaget betala startavgiften, men den ska tas upp som förmån av den som får den och företaget måste betala sociala avgifter. Anmälningsavgift till korpsport är däremot skattefritt, om det rör sig om en lagsport. Greenfee till golf är avdragsgillt upp till 180 kr per person om det spelas i representationssyfte.

I nästa artikel redogör vi för mer om friskvård och om resor.

Ser tidigare artikel om avdrag för aktier och pensioner, klicka här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -