Håll koll på avdragen

Deklarationsdags Nu är det dags för dig som har eget företag att tänka till inför deklarationen. Rätt avdrag kan ge tusenlappar. Placera Nu inleder i dag en artikelserie inför deklarationsinlämningen den 5 maj.

 

Möjligheten till avdrag är ofta desamma från år till år. I vissa fall kommer nyheter. Den här artikeln publicerades av Placera Nu redan förra året. Sedan dess har vi faktakollat innehållet för inkomståret 2007.

Det finns två typer av avdrag: Den bästa sorten är då företaget köper in en vara eller tjänst skattefritt utan att den som åtnjuter förmånen behöver ta upp den som förmån.

Och den näst bästa är när företaget betalar saken eller tjänsten, får göra avdrag i sin företagsdeklaration, och den som tar emot måste ta upp den som förmån och betala omkring 30 procent av värdet i skatt. Det innebär samtidigt att företaget måste betala arbetsgivaravgift på förmånen. Här krävs ofta en hel del räkneövningar för att se om det verkligen lönar sig att företaget gör avdraget. Kalkylerna måste göras från fall till fall.

Nu till de konkreta avdragen: 

Aktier

  • Förvaltningsutgifter
  • Courtage
  • Tidskrifter
  • Nyhetsbrev

Oavsett vilken verksamhet företaget bedriver, kan det placera pengar i aktier eller fonder - i alla fall om företaget är ett aktiebolag. Vissa utgifter i samband med detta är avdragsgilla. Som förvaltningsutgifter räknas aviserings- och expeditionsavgifter för lån, depåavgifter och annat som har med aktieplaceringen att göra. Måste överstiga 1 000 kr. Vissa hjälpmedel för att göra bra aktieaffärer, exempelvis tidskrifter och nyhetsbrev, är avdragsgilla. Hit kan man också ibland räkna dator som används för att förvalta portföljen, men gränsdragningarna är inte helt klara, så du måste vara beredd att få argumentera för din sak. Courtage och stämpelavgifter är avdragsgilla vid vinstberäkningen efter en försäljning.

Pensioner och försäkringar

  • Pensionsförsäkring
  • Grupplivförsäkring

Företagare får göra avdrag för premier till pensionsförsäkringar för anställda med upp till 35 procent av lönen. Rättigheten kan rullas över två år, det vill säga om du inte har haft råd att utnyttja den år ett, får du göra dubbelt avdrag år två, dock högst 10 prisbasbelopp (397 000 kr år 2006).

En företagare får dra av premien för egen grupplivförsäkring enligt regeln att en egenanställd inte ska ha det sämre än andra anställda.

Sjukvårdsförsäkringar ska vara privata. Visst kan företaget betala premien, men det blir inte avdragsgillt. Försäkringstagaren behöver dock inte förmånsskatta.

I nästa artikel går vi igenom datorer, telefoni och friskvård.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -