På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så blev en enkel pojke Wall Street-miljardär

Så blir man miljonär Den medieskygge amerikanske finansmannen Walter Schloss (bilden) kvalar med bred marginal in i Placera Nu:s intervjuserie om miljonärer - han har tjänat miljarder på Wall Street. Här berättar han själv om hur det gick till.

Walter Schloss kan beskrivas som en hedersknyffel med ett spännande förflutet. Den mångårige vännen Warren Buffet har kallat honom "en av de godhjärtade på Wall Street". Trots sina 70 års erfarenhet och det faktum att han slog S&P500 i 40 år av 46, är det få som vet vem Walter Schloss är. Varför? Det är så han vill ha det.

På en telefonlinje från USA berättar Walter Schloss om uppväxten i 1920-talets New York. Familjen levde under knappa förhållanden och Walters pappa förlorade jobbet som många andra under depressionen. Ändå är minnena ljusa.

Efter skolan fick Walter arbete på aktiemäklarfirman Carl M Loeb & Co, i dag en del av Lehman Brothers. 

"Jag startade som springpojke med uppgift att leverera aktiebrev till olika mäklare på Wall Street. På den tiden transporterades informationen av springpojkar till fots eller på cykel - om det var riktigt bråttom. En av firmans delägare föreslog att jag skulle läsa boken "Security Analysis" som just hade givits ut av Benjamin Graham. 'Det som står i boken är allt du någonsin kommer att behöva', sa delägaren."

Benjamin Graham - urfadern till den traditionella aktieanalysen - var kund hos Loeb och drev sedan 1926 en egen fond, Graham-Newman Partnership. Graham höll också kvällskurser och Walter fick gå kurserna i aktieanalys.

"Jag sprang dit klockan fem på kvällen två gånger i veckan. Kurserna var mycket värdefulla. Jag minns särskilt hur en deltagare, som var analytiker på Goldman Sachs, gav sina egna kunder råd baserade på vilka aktier som Graham ansåg vara undervärderade. Jag har många gånger funderat över hur mycket pengar som tjänades på Grahams kurser."

Arbetet på Loeb avlöstes av militärtjänstgöring, bland annat i Iran. Därifrån sände han ett vykort hem till Benjamin Graham och sökte arbete hos honom. Han började som analytiker den 31:a december 1945 och det var där han träffade Warren Buffet.

Under 1955 bestämde sig Graham för att stänga verksamheten och pensionera sig.

"Då frågade en av firmans delägare om jag ville starta eget, och lovade att i så fall investera i mitt företag."

Delägaren från Graham-Newman åtföljdes av ytterligare nitton investerare. Så bildades Walter Schloss Associates med ett startkapital på 100 000 dollar. Fonden fungerade ungefär som dagens hedgefonder men med en skillnad:

"Jag tog 25 procent på fondens avkastning, men ingen förvaltningsavgift. Jag ville inte ta betalt om jag gjorde ett dåligt jobb".

Walter Schloss tog för vana att aldrig informera fondens andelsägare om de aktier han köpte och sålde.

"Jag ville inte att de skulle ringa upp mig stup i ett och höra vad jag hade för mig. Det tog tid från förvaltningen. Dessutom riskerade konkurrensen om billigare aktier att öka om kursen skulle falla ytterligare. "Jag förklarade hur jag arbetade och de som inte accepterade det fick söka sig till någon annan. Jag har tackat nej till många investerare under årens lopp", fortsätter Walter Schloss.

De ångrar sig nog i dag, för under perioden 1956-2001 gav fonden en genomsnittlig årsavkastning till andelsägarna på 15,7 procent, eller från 1 dollar 1956 till 818 dollar 2001. Det kan jämföras med 121 dollar för den som lyckats lika bra som S&P500 under samma period. Som fondens partner innebar det för Walter att 1 dollar blev till 6 428, eller en årsavkastning på 21 procent.

Respekten för hans förvaltargärning är stor. Så här skrev Warren Buffet i en artikel 1989: "Han bryr sig inte om det är januari, han bryr sig inte om det är måndag, han bryr sig inte heller om det är valår. Han säger bara att om ett företag är värt 1 dollar och jag kan köpa det för 40 cent, då kan bra saker hända."

Hur lyckades han då slå index år efter år? Jo, genom några enkla regler (se faktarutan).

"Jag investerade i företag som handlades under eget kapital. Speciellt intresserad var jag av familjeägda företag. Det är viktigt att titta på vad företaget sysslar med, vilket konkurrensläge det har och hur det tjänar pengar. Jag gillar att köpa tråkiga och impopulära företag. I dag är det inte lika enkelt att hitta företag som handlas under eget kapital."

Och han gjorde det utan att träffa företagsledningarna. "Jag är inte särskilt bra på att bedöma människor, därför bedömer jag hellre siffror", säger han.

Walter Schloss saknar formell universitetsutbildning men var med i den första årskullen som tog analytikercertifieringen, Chartered Financial Analyst (CFA), 1963.

Fonden drevs under enkla former. "1956 innehöll hans kontor ett enda dokumentskåp. 2002 hade antalet exploderat till fyra. Walter arbetade utan sekreterare, notarie eller bokhållare, hans enda kompanjon var sonen Edwin", skrev Warren Buffet i sitt årliga brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway 2006. På samma tema lämnas följande beskrivning i en Fortune-artikel:  "Det totala värdet på kontorsutrustningen? 3 000 dollar. Han har aldrig haft dator eller fax, utan skriver fortfarande på en manuell skrivmaskin av märket Olympus när han ska skicka information till investerarna."

Edwin Schloss, Walters son, anslöt sig till firman 1973 och fonden bytte då namn till Walter and Edwin Schloss Associates.

Walter beskriver sig själv som lugn och noggrann. "Jag avskyr stress och investerar därför inte i företag med stora skulder och populära aktier med höga p/e-tal. Jag föredrar företag med en ledning som kan uppvisa en bra historik. Eftersom de bolag vi investerar i oftast har tillfälliga problem, får man räkna med att en aktie måste hållas i ett antal år innan företaget har löst problemen."

Han ser inte aktieinvesteringar som en vetenskap utan mer som en konstart och menar att fler så kallade värdeinvesterare har bidragit till att det har blivit svårare att hitta fyndaktier.

"När jag började flöt informationen långsamt. Det gjorde det enklare att hitta företag som hade fel värdering. I dag har alla investerare tillgång till samma information nästan samtidigt."

Buffet och Schloss är sedan tiden tillsammans på Graham-Newman goda vänner och samtalar regelbundet.

"Warren och jag pratar aldrig om specifika aktier, den informationen håller vi för oss själva", säger Walter Schloss.

På frågan om möjligheten att slå S&P500 igen och vilka råd han kan ge till den som vill försöka, svarar han:

"Visst kommer man att kunna slå marknaden, men jag tycker inte om alla sätt att göra det på".

Han nämner de aggressiva fonderna (av Cevian-typ) där mångmiljardkapital investeras i ett fåtal bolag där man tycker sig ha funnit övervärden - och gärna utnyttjar medierna för att uppnå sitt syfte.

"Jag skulle aldrig göra något sådant själv, men jag är inte säker på att det är fel - det är i varje fall inte olagligt".

Walter and Edwin Schloss Associates stängde 2001.

"När Edwin sa till mig att han inte längre kunde hitta några billiga aktier, då var det dags att lägga av", säger Walter Schloss.

Hans syn på Sverige? "Det är ett vackert land med trevliga människor som erbjuder hög levnadsstandard. Men jag är tveksam till om skattesystemet tar fram det bästa hos människor. Med ett socialförsäkringssystem som garanterar att man blir omhändertagen om 50 år oavsett hur man bidrar till systemet - vem vill anstränga sig extra då?" funderar han.

Walters hustru dog 2000. Ett halvår senare gjorde han en resa till Frankrike. "Med på resan fanns sex par, nio singeldamer, och så jag förstås. Jag kom bra överens med en av singlarna. Vi har hållit ihop sedan dess", säger han stolt. Han vill leva enkelt, på sina egna premisser, och njuta av livet. Men mest av allt håller han av friheten.

"Om man förlorar friheten har man förlorat allt. Jag vill bara ha ett enkelt liv", avslutar Walter Schloss.

Erik Lidén

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -