Anders Halvarsson: "Jag har alla ägg i samma korg" 

Så blir man miljonär Ta inte hem vinsten. Det är att sälja aktier som går bra. Till slut har du bara de dåliga aktierna kvar. Så resonerar Anders Halvarsson, Netonnets grundare och vd.

Anders Halvarsson och Netonnet hoppade på it-tåget 1999 då företaget grundades. Idén var att sälja hemelektronik via internet. Till skillnad från många andra internetentreprenörer överlevde Netonnet och har lyckats växa framgångsrikt.

Om man sparar i aktier ska man alltid fråga sig själv hur mycket tid man kan lägga på detta. Har man inte massor av tid är det troligen bättre att placera i fonder.

"Om man tror att man är smartare än marknaden, har man fel", säger Anders Halvarsson.

Han tycker också att man ska placera i företag eller branscher som man är intresserad av och förstår sig på. Den som inte begriper sig på telekom ska inte köpa telekomaktier. Det kan också vara klokt att köpa trygga aktier som verkar lite tråkiga.

"Fastighetsaktier kanske inte verkar så kul. Men över en längre tidsperiod är de oftast ganska trygga", säger Anders Halvarsson.

Han talar sig varm för riskspridning men framhåller samtidigt att man inte ska sprida alltför mycket, eftersom det är viktigt att vara påläst och känna till de branscher och företag som man investerar i.

Anders Halvarsson bekänner att han själv lägger alla ägg i en korg när det gäller investeringar utanför Netonnet. Det handlar om fonden Simplicity Norden som har en datoriserad modellportfölj som helt bygger på hur aktierna har gått, deras track record.

"Man kan säga att jag lägger pengarna i det jag själv gör, eftersom jag sitter i styrelsen för Simplicity AB. Jag funderar inte över om det finns någon annan fond som man kan klämma ytterligare någon krona ur. Det här känns som en ganska trygg placering som presterar bättre än snittet", säger Anders Halvarsson.

Som många andra framgångsrika entreprenörer förespråkar Anders Halvarsson långsiktighet. Kortsiktiga klipp tror han inte på.

"Jag mötte en day-trader som sålde hela sitt innehav när han tog en anställning. Om man har ett jobb att sköta har man inte tid med snabba affärer", säger Anders Halvarsson.

Det största misstaget man kan begå är att behålla aktier som går dåligt och sälja dem som går bra därför att man vill ta hem vinsten.

"Företag som går bra får ofta extra bränsle av framgången. På samma sätt kan motgång leda till en ond cirkel."

Det är bra att börja bygga en portfölj tidigt i livet. På lång sikt har marknaden alltid rätt. Men på kort sikt kan den mycket väl ha fel.

"Dessutom kan en ung sparare ta större risker och till exempel satsa mer på emerging markets än vad en medelålders person bör göra."

Det är en livsstil att vara företagare, påpekar Anders Halvarsson. De flesta misslyckas ett par gånger innan de når verklig framgång.

"Därför är det bra att börja när man är ung, då har man mer tid på sig att misslyckas. Dessutom är det bra att tidigt lära sig leva med den press som det innebär att leda ett företag med ansvar för anställda och allt annat som hör till. Jag är medveten om pressen, men sover gott om nätterna eftersom jag har lärt mig leva på det här viset sedan många år", säger han.

För Anders Halvarsson var det inte självklart att han skulle bli entreprenör. Han arbetade extra efter skolan i en radio- och tv-affär hemma i småländska Gislaved. Efter lumpen blev han butikschef. Tillsammans med en kollega i Borås startade han ett bolag som var distributör för Nintendo.

"Vi kom över ett stort parti videospelare och kom på idén med Moviebox, att man hyr hem både film och videospelare. Det här var på 80-talet, innan alla hade video. Vi köpte väskor som passade till videospelarna och så hade vi skapat Moviebox", berättar Anders Halvarsson.

Med företaget i Borås började Anders Halvarsson och kompanjonen fundera över hemelektronik på postorder. Men postorder med tryckta kataloger är för långsamt, modellbytena inom hemelektronik är för snabba.

"Så kom internet och jag såg en ny distributionskanal som verkligen funkar för hemelektronik. Året var 1999 och det var dags att dra igång Netonnet."

Om man har skapat ett framgångsrikt företag och är beredd att sälja, ska man ta stor hänsyn till i vilken utsträckning bolaget är beroende av ett fåtal nyckelpersoner.

"Det är något som gör alla företag sårbara och som drar ner värdet. I övrigt tycker inte jag att det finns några riktigt entydiga regler för hur man värderar företag. Det är alltid olika beroende på tillväxttakt, balansräkning, varumärke och mycket annat."

Anders Halvarsson efterfrågar en attitydförändring när det gäller belöningar.

"Så först och skörda därefter. Alltför ofta tror anställda att de kan få hög lön från början. Men det fungerar inte så."

Som chef uppmuntrar Anders Halvarsson anställda som säger emot.

"Men de måste acceptera de stora riktlinjerna i företaget, den röda tråden. Annars har man ganska lite utrymme i vår organisation. Någon har sagt att man aldrig blir belönad för det man säger utan för det man gör. Jag tycker att det stämmer".

Ledande befattningshavare som har tjänat ett företag under många år ska ha trygghet. Men fallskärmar som belönar ett dåligt jobb tar Anders Halvarsson avstånd ifrån.

"Galet!"

Björn Dickson

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -