Torsten Jansson hyllar läxläsning för placerare

Så blir man miljonär Den senaste tidens dramatik kring Ericssonaktien är överdriven och ganska hysterisk. Det säger storentreprenören Torsten Jansson.

Det är inte alltid som man förstår varför aktier går upp eller ner, inte ens om man hör till dem som har lyckats i affärer.

"Har Ericssonaktien varit övervärderad? Jag vet inte", säger Torsten Jansson som har byggt upp framgångsrika The New Wave Group.

Hans främsta recept för den som placerar i aktier är kunskap.

"Läs på! Analysera bolagen. Se till att du förstår den verksamhet som bolaget ägnar sig åt, vad bolaget gör. Och se till att sprida riskerna när du placerar i bolag som du inte är aktiv i själv. Jag har ju tagit stora risker i mina egna bolag", säger han.

Torsten Jansson äger 80,6 procent av rösterna och 32,7 procent av kapitalet i The New Wave Group. Han har skapat en miljardförmögenhet på försäljning av bland annat yrkeskläder. Han blev också uppmärksammad när det blev känt att han och tidigare infrastrukturminister Ulrica Messing är ett par. Nu är han delägare i RnB som äger klädkedjan JC där Torsten Jansson har varit med om att vända röda siffror till svarta. För drygt två år sedan köpte The New Wave Group Kosta Boda glasbruk, inklusive Orrefors, från danska Royal Scandinavia A/S. Sedan dess har glaskoncernen gått från jätteförlust till vinst.

I ett bolag som man själv driver påverkar man resultatet och tvingas ta finansiella risker. Men Torsten Jansson placerar också i aktier i andra bolag. Risken finns kvar men det är andra som styr.

"Jag är ofta passiv ägare", säger Torsten Jansson.

Men att vara passiv ägare innebär inte att man ska vara passiv som placerare.

"Läs in aktiemarknaden. Försök hitta företag som du tror på och som har en ledning som du litar på. Många köper aktier på ren spekulation".

De största misstagen som Torsten Jansson har gjort som placerare har varit just att han inte har läst på ordentligt och missat att göra en grundlig analys.

"Det har hänt att jag har köpt aktier för att jag har tyckt att de har varit billiga. Till exempel köpte jag Teliaaktier när jag trodde att de inte kunde sjunka mer. Men det straffade sig, eftersom jag inte hade läst på ordentligt. Man ska vara kall och inte ryckas med".

En mycket viktig regel för honom är att aldrig köpa aktier för pengar som man inte har råd att förlora.

Torsten Jansson är en långsiktig placerare. Att köpa och sälja aktier med täta mellanrum är för riskfyllt och kräver för mycket engagemang, när man har annat att ägna sig åt än rena aktieaffärer.

Ju tidigare i livet man börjar placera i aktier, desto bättre, anser Torsten Jansson.

"Själv väntade jag. Men ju tidigare man börjar, desto mer hinner man lära sig."

Däremot startade Torsten Jansson tidigt som företagare. Sitt allra första företag startade han som 19-åring, då han sålde säkerhetsprodukter som brandsläckare och säkerhetsdörrar. Vid dryga 25 år hade han sålt det lilla handelsföretag som han startade i västsvenska Dingle med 800 invånare. Han fick betalt i aktier i det investmentföretag som köpte hans bolag. Den nye ägaren körde företaget i botten och de aktier som Torsten Jansson hade fått som köpeskilling blev värdelösa. Men han köpte tillbaka sitt bolag för 1 krona. Det blev starten på det som skulle bli dagens The New Wave Group.

"Man kan starta när som helst i livet. Men man lyckas sällan från början. Därför är det bra att börja tidigt, så att man hinner lära av misstagen."

Att vara företagare är inte glamoröst i början. Hårt arbete och sparsamhet är det som gäller för de allra flesta.

"Helst bör man ha kvar ett deltidsjobb för att kunna betala räkningarna medan man drar igång. Själv hade jag flera jobb vid sidan av. Alternativet är att ha ett startkapital, men det är ju inte alla som har det", säger Torsten Jansson.

Dagens låga räntor har skruvat upp värderingarna på företag till nivåer som ibland är alltför höga. Generellt sett tycker Torsten Jansson att dagens värderingar alltför ofta baseras på p/e-tal och kassaflöden.

"Under it-erans utsvävningar betalades stora summor för bolag som i stort sett saknade eget kapital. Man borde se mer till det kapital som finns i bolaget."

Som arbetsgivare anställer Torsten Jansson gärna personer som vågar sticka ut och ha egna idéer. Den som gör ett gott arbete ska också ha bra betalt.

"Jag har ingenting emot höga ersättningar men de ska vara knutna till prestation. En person som begär låg fast lön men som vill ha en stor rörlig andel visar att han eller hon tror på sig själv."

The New Wave Group ligger lågt bland börsbolag när det gäller fasta ersättningar till medarbetare.

"Men de sammanlagda ersättningarna är höga, eftersom vi har mycket optioner", säger Torsten Jansson.

Han är ingen vän av fallskärmar.

"Det är det värsta jag vet, att folk blir rika för att de har gjort ett dåligt jobb. Jag tror att det är på väg bort. Däremot tycker jag att man ska ge den som har gjort ett bra jobb i flera årtionden en ordentlig bonus som tack för lång och trogen tjänst", säger Torsten Jansson.

Björn Dickson

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -