BÖRSEN
LÄTT UPPGÅNG, NY KURSRUSNING I WESC, OMXS30 +0,5% (Direkt)

2021-04-08 17:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt på torsdagen och bland sektorerna avancerade de flesta, med undantag för banker, råvaror och energi.

Nyhetsflödet var relativt måttligt men ett antal rekommendationer och riktkursändringar märktes i kurslistorna.

Vid stängning hade indexet OMXS30 stigit 0,5 procent till 2.240 och aktier för 22,4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen. Swedish Match toppade vinnarlistan inom OMXS30 med en uppgång på 2,2 procent. Aktien följdes närmast av Evolution, Ericsson och Atlas Copco.

Volvo steg 0,7 procent till 211:45 kronor sedan Société Générale uppgraderat aktien till köp från behåll och höjt riktkursen till 260 kronor, från tidigare 210.

Även Hexagon gynnades av en positiv analys, där SEB Equities dragit upp riktkursen till 930 kronor från 865 kronor. Aktien stärktes 1,2 procent till 835:20 kronor.

Kinnevik steg 0,7 procent. Bolaget har investerat ytterligare 200 miljoner norska kronor i det norska livsmedelsbolaget Kolonial som fokuserar på e-handelsmarknaden.

Klädjätten H&M, som på torsdagen uppgav att antalet tillfälligt stängda butiker är ungefär på samma nivå som för en dryg vecka sedan, tappade däremot 1,1 procent.

Autoliv och SCA sjönk 2,7 respektive 0,9 procent. Även storbankerna tyngde index.

Kursrusning under intensiv handel var det i klädbolaget Wesc, som håller på att byta verksamhetsinriktning. Bolaget meddelade på onsdagen att det ska köpa företaget Rosenqvist Entreprenad. Aktien lyfte 56 procent och har den senaste veckan rusat 150 procent.

En ny storblankare, Millennium International Management, har gjort entré i Powercell med en kort position om 0,85 procent av aktierna i bränslecellsutvecklaren. Powercell sjönk 2 procent.

Även i Clas Ohlson dök en ny storblankare upp i form av Talomon Capital, som blankat 0,7 procent av aktierna i bolaget. Clas Ohlson tappade 2,4 procent.

Amasten steg 3,4 procent efter att ha lanserat nya finansiella mål. Bolaget siktar på att fastighetsbeståndet vid utgången av 2023 ska uppgå till 20 miljarder kronor, mot knappt 10 miljarder kronor i slutet av 2020.

"Jag tycker att det är ett ganska offensivt mål i den här ganska tajta marknaden", sade Amastens vd Mikael Rånäs till Nyhetsbyrån Direkt.

Medicinteknikbolaget Addlife handlades upp 9,5 procent efter att ha köpt Vision Ophthalmology Group, en europeisk distributör och tillverkare inom ögonkirurgi, för en initial köpeskilling på 165 miljoner euro.

Diagnostikbolaget Acarix styrelseledamot Ulf Rosén har köpt 643.830 aktier i bolaget till snittkursen 1:38 kronor, vilket innebär ett värde på nära 0,9 miljoner kronor. Aktien steg 7,7 procent till 1:548 kronor.

Balkongbolaget Balco köper RK Teknik och dess dotterbolag som i fjol hade en omsättning på cirka 115 miljoner kronor, för 62 miljoner kronor kontant. Dessutom har styrelseledamot Carl-Mikael Lindholm köpt aktier i bolaget för nära 0,9 miljoner kronor. Balco steg 5,8 procent.

På First North rusade Izafe, som utvecklar produkter för sjukvård i hemmet, 21 procent till 3:845 kronor. Mangold har inlett uppdragsbevakning av aktien med riktkursen 6 kronor.

Graf över OMXS30-index torsdagen 8 april

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Acarix - I dag

{point.key}

AddLife B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Balco Group - I dag

{point.key}

Clas Ohlson B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

iZafe Group B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Vestum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -