Därför växer ETF:er som investeringsområde

ANNONS Börshandlade fonder, eller exchange-traded funds (ETF) som det heter på engelska, har tagit världen med storm de senaste 20 åren. Produkterna har funnits från det tidiga 90-talet, men det var först vid millennieskiftet som det började ta fart på allvar, och då i USA. Nu kan trenden också på allvar komma till Sverige.

USA har varit helt ledande på ETF:er hittills men just nu växer de börshandlade fonderna snabbast i Europa, mätt i förvaltat kapital. Den nordiska marknaden, och då i synnerhet den svenska, har traditionellt varit väldigt anpassad för institutionellt kapital.

– Vi har länge trott att det ska ske en förändring och att Sverige ska bli mer likt USA, där ETF:er är ett naturligt inslag även i privatpersoners portföljer, säger Kilian Dieden Richter, regionchef på Global X ETFs.

Kilian Dieden Richter, regionchef på Global X ETFs. 

Global X ETFs har sitt säte i USA med huvudkontor i New York. Fondbolaget har en lång rad ETF:er listade i såväl New York som på de ledande Europabörserna. Fondbolaget har etablerat sig genom att satsa på tematiska investeringar, såsom exempelvis uran eller AI.

Handla Global X Uranium UCITS ETF här

Handla Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF här

Som att handla fond - men i realtid

ETF:er har många likheter med vanliga fonder. Den stora skillnaden är att de prissätts i realtid via börsen. Det gör tillgången väsentligt mer likvid än en traditionell fond. Det är enklare att gå in och ur en position och likviden justeras direkt. Fonderna är också väldigt transparenta i sitt ägande och kostnadsstrukturen är låg.

I USA lanserades den första ETF:en redan 1993, men det var först runt millennieskiftet som produkterna blev verkligen stora. Marknaden har vuxit under många år. Idag uppgår det förvaltade kapitalet till hisnande 11 biljoner dollar, motsvarande omkring 115 biljoner kronor. USA är helt ledande med 70 procent av marknaden. Det är också vanligt att såväl privata som institutionella investerare köper ETF:er.

Europa knappar in på USA

Idag är det emellertid inte USA som växer snabbast. Det gör Europa. Mängder med ETF:er finns listade på stora europeiska börser såsom Frankfurt, London och Milano. Det är också ett naturligt inslag i portföljen för de flesta breda aktiefonder eller hedgefonder. Privatpersonerna har dock inte hittat till produkterna i samma utsträckning som i USA.

– Det vi ser nu är en stark efterfrågan i Europa och då på det som vi specialiserat oss på, tematiska investeringar. Norden har en marknadsandel på 6 procent idag, samtidigt som de privata investerarna i framförallt Sverige är vana att investera i fonder, avslutar Kilian Dieden Richter.

Handla Global X Uranium UCITS ETF här

Handla Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF här

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -