”Gäller att vara mer selektiv nu”

Börs LONDON. Leta vinnare utanför de tio största bolagen på S&P500. Särskilt intressanta är sektorerna hälsovård och bank- och finans. Det säger Sven Anders, Investment Specialist på JP Morgan.

”Värderingarna i techsektorn har gått upp mycket och vi kan inte förvänta oss att marknaden kommer att stiga lika mycket framöver. Det gäller att vara mer selektiv”, säger Sven Anders under JP Morgan International Media Summit i London.


Sven Anders.

“De tio största bolagen i S&P500 står för 34 procent av index. De här tio aktierna är inte längre särskilt billiga. De har idag ett framåtblickande p/e-tal på 30. Men vi måste differentiera oss lite. Tesla till exempel har ett framåtblickande p/e-tal på 54 och inte särskilt hög tillväxt. Nvidia har ett framåtblickande p/e-tal på 30 och med deras tillväxttakt så ser det egentligen inte särskilt dyrt ut.”

Glansen falnar för mag7-bolagen.

”Förra året behövde man inte göra så mycket mer än att äga mag7-bolagen. Ägde man dessa från årets början till dess slut så fick man en avkastning på 80 procent. Ägde man de andra 493 bolagen på S&P 500 så var årsavkastningen endast 8 procent.”

I år är situationen en annan.

Vi ser definitivt en annan typ av marknad. Tesla har fallit kraftigt i år. Apple har också fallit mycket. Nu ser vi dessutom att andra sektorer kommer fram och drar. Till exempel har hälsosektorn stigit, industriaktier går bra. Dessa sektorer var under press förra året.”

Vinnarna under 2024 tror Sven Anders ska sökas bland de mindre storbolagen.

Det är framför allt i de övriga 490 bolagen på S&P500 som vi ser störst potential i år. De andra handlas till rabatt mot hur de brukar värderas. De är inte alls särskilt dyra. Vi gillar särskilt bolag inom finans, hälsovård och industri. Vi förväntar oss att bredden på marknaden kommer att fortsätta öka i år. Vi tror också att vinsttillväxten kommer att ta fart i år.”

Nyckeln bakom är den amerikanska konsumenten.

Den amerikanska konsumenten står för 70 procent av amerikansk BNP. De befinner sig fortfarande i en väldigt stark position. De amerikanska hushållen har aldrig spenderat så mycket som idag.”

Bakom detta ligger till viss del en minskad sparkvot.

Sparkvoten har sjunkit kraftigt jämfört med under pandemin. Idag sparar amerikanen i genomsnitt bara 15 procent av vad de sparade under covidpandemin. Kreditkortskulderna har stigit kraftigt, men vi ser fortfarande att människor betalar tillbaka sina kreditkortsskulder. Sammantaget befinner sig hushållen och företagen i USA befinner sig en mycket stark situation.”

Hur ser du på risken med de svaga regionalbankerna och deras exponering mot fastighetssektorn?

Den amerikanska finanssektorn är stor och bred. Även om det ser dåligt ut för de regionala bankerna på grund av exponering mot vissa delar av fastighetssektorn finns det så mycket mer som de stora bankerna, betaltjänstbolagen, kortbolagen och kapitalförvaltarna många av dessa ser väldigt intressanta ut.”

Sven Anders ser också köplägen i hälsovårdssektorn.

Hälsovårdsindex var bara upp 2 procent förra året. Vi tror att hälsovårdssektorn är en av de sektorer som kommer att gynnas mycket av AI till exempel genom att det kommer att gå snabbare att ta fram nya mediciner, snabbare att operera och bli effektivare. Även en sektor som hälsovård blir pånyttfödd med AI. Det är också den sektor som bäst korrelerar med amerikansk BNP.”

När det gäller temat om att det är val i år så brukar valår totalt sett vara bra börsår. Dock brukar valår också innehålla relativt stor volatilitet.

Datan visar att presidentval kan orsaka en del volatilitet, men det är alltid ekonomisk fundamenta som är klart viktigast. Det finns inte heller någon stark länk mellan vilket parti det är som styr landet och hur ekonomin eller börsen går. Det leder oss till slutsatsen att som investerare ska man inte försöka positionera portföljen efter hur man spår att presidentvalet går i november. klart viktigare är när FED börjar sänka räntan som de förväntas göra i juni.”

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -