Börsen kring noll, Storbankerna stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades kring nollstrecket vid lunchtid på tisdagen. Flera storbolag stärktes respektive tyngdes av rekommendationsändringar samtidigt som raset i Intrum tilltagit ytterligare.

Vid 13.00-tiden hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.506. Aktier för omkring 6,3 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Inom storbolagsindexet gick banksektorn starkast där Nordea, SEB Handelsbanken och Swedbank var upp 0,8–1,4 procent.

Största förlorare inom indexet var SKF som sjönk 2,7 procent. Kullagerbolagets vd Rickard Gustafson sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget fortfarande räknar med en försämrad marknad under det första halvåret i år.

"Vi lever med negativa volymer, vilket vi har förutsatt under det här första halvåret och så finns det en del som gör oss mer hoppfulla när vi kommer in i det andra halvåret 2024. Oavsett vad så har vi visat att vi klarar av att möta en föränderlig omvärld och ändå hålla i en stabilitet och motståndskraft i vår affär", sade han.

ABG Sundal Collier har vidare sänkt sin rekommendation för SKF till behåll från köp och skriver att de vill se fler bevis på att de strukturella förändringar som pågår i kullagerbolaget ger resultat.

Boliden backade 1,4 procent. Analytikerkåren var splittrad efter kapitalmarknadsuppdateringen på måndagen. Längst gick Deutsche Bank som har sänkt sin rekommendation för Boliden från köp till behåll med riktkurs 340 kronor (380 kronor).

Utanför OMXS30 fortsatte den branta utförslöpan för kredithanteringsbolaget Intrum som rasade 26 procent till cirka 13 kronor.

"Aktiemarknaden ser risk för nyemission och ju mer press som aktien hamnar under desto svårare blir det att göra emissionen", sa Louis Landeman, kreditanalyschef på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare har JP Morgan sänkt sin rekommendation för Intrum till undervikt från neutral. Riktkursen sänks till 5 från 37 kronor. På måndagskvällen sänkte också kreditvärderingsinstitutet S&P Intrums långfristiga kreditbetyg från BB- till B med negativa utsikter. Det kortsiktiga kreditbetyget B bekräftas.

Hemnet har fått höjd rekommendation av Jefferies i två steg till köp från underperform samtidigt som riktkursen justeras upp till 385 kronor från 150 kronor. Den nya provisionsmodellen för mäklare bedöms vara positiv för bolagets ARPL-tillväxt (genomsnittlig intäkt per objekt). Hemnet lyfte 5,4 procent till 336 kronor.

Thunderfuls dotterbolag Bergsala har förlängt sitt distributionsavtal med Nintendo of Europe för ytterligare en tvåårsperiod. Aktien steg nära 15 procent.

Isofol Medical har beslutat att genomföra en klinisk fas 1/2-studie. "Under förutsättning att en sådan ansökan godkänns förväntas den första patienten kunna inkluderas i studien före årsskiftet 2024/2025", skriver bolaget. Aktien rusade över 46 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -