”Kan knappast falla mer nu”

Kina LONDON. Handelskrig, pandeminedstängningar, fastighetskris och geopolitisk oro. Det är faktorer som drivit ner värderingarna i Kina till samma nivå som under Asienkrisen 1997. Vad talar för en vändning?

”I Kina är problemet att konsumenten har slutat konsumera. De väljer i stället att spara. Det har både att göra med pandemin och att huspriserna rasat. Värderingarna i Kina är nu så låga att det i princip inte kan falla mer”, säger Anuj Arora Head of Emerging Market and Asia Pacific Equities på JP Morgan International Media Summit i London.

”Kina handlar till största delen om den kinesiska konsumenten. Under pandemin tappade den kinesiska konsumenten allt köpintresse på grund av de hårda restriktionerna. 2023 när man släppte på reglerna steg förtroendet lite, men då briserade fastighetsbubblan.”

65 procent av den samlade förmögenheten i Kina finns i fastigheter.

”Nu sparar de kinesiska konsumenterna enorma summor. De sparar mer än de brukade göra. Kineserna är ett folk som sparar mycket. Ungefär en tredjedel av inkomsten sparas varje månad. Om du ökar det ytterligare får det effekter på ekonomin.”

Nu har den kinesiska regeringen påbörjat stimulanser för att få igång tillväxten.
”I Kina har stimulanserna satt i gång med full kraft. Det kommer successivt att ge effekt på realekonomin.”

”I Kina har vi alltså kombinationen av en mycket svag konsument, en strukturell fastighetskris, en komplett kapitulation när det gäller utländska ägare och urlåga värderingar.”

De kinesiska marknaderna är unika i sin mångfald av bolag.

”Utanför USA finns det ingen annan marknad där diversifieringen är så pass stor som den är på de kinesiska börserna.”

Anuj Arora.

”Kina brukade utgöra 40 procent av tillväxtmarknadsindex. Idag är det runt 25 procent. Resten av tillväxtmarknaden är väldigt resilienta.”

”Jag tror att vid de här värderingarna kommer det att löna sig att köpa kinesiska aktier under förutsättning att man väljer stabila aktier.”

Anuj Arora tror att lösningen på den kinesiska bostadsbubblan är en form av lösning som användes i Sverige och i USA.

”Det finns två sätt att göra detta. Man kan göra det på det långsamma sättet där man stryper bankutlången och den svaga marknaden fortsätter i årtionden. Det hände till exempel i Japan under 1990-talet. Historien visar också att det finns snabbare sätt att lösa detta. USA gjorde det under subprimekrisen. Man behöver samla upp de dåliga lånen och separera dessa i statliga banker.”

Värderingarna i Kina är nu nere på samma nivå som under Asienkrisen.

”Den bra nyheten är att allt negativt som vi kan föreställa oss är nu inprisat i de kinesiska marknaderna. Värderingen på de kinesiska marknaderna ligger på sin hittills lägsta nivå. Vi måste gå tillbaka till Asienkrisen på 1990-talet för att hitta liknande värderingar. Marknaden handlas nästan till bokfört värde. Det här är dessutom den längsta nedgångsperioden som vi sett i Kina. Utländska investerare har helt lämnat Kina.”

Placera ställer frågan om hur han ser på den geopolitiska risken med att investera i Kina.

”Kina är geopolitisk problematisk, men samtidigt är Kina så stort att vi inte kan klara oss utan det. Den gröna omställningen är knappt tänkbar utan Kina. 80 procent av alla solpaneler tillverkas i Kina. Det är samma sak med AI-revolutionen. Hårdvaran bakom AI tillverkas i Asien. Asien är centrum både för AI-utvecklingen och den gröna revolutionen. Båda två är otänkbara utan företagen i Asien. AI handlar inte bara om mjukvara. Det är lika mycket ny hårdvara som behövs och allt detta tillverkas i Asien”, säger Anuj Arora.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -