Fed-beskedet dominerar makroveckan

Makroveckan Högre inflation än väntat i USA men lägre inflation i Sverige var tunga makrobesked i förra veckan. Efter inflationsveckan väntar nu en centralbanksvecka av sällan skådat slag med Fed-beskedet som huvudnummer.

Den svenska börsen fortsätter att tugga sig uppåt och steg med 1,7 procent i förra veckan. I Europa i stort var det lite försiktigare och uppgången för Stoxx600 stannade vid 0,3 procent. S&P500 sjönk i sin tur med 0,1 procent efter en svag avslutning på veckan.

En bidragande faktor till att den svenska börsen steg var ett överraskande lågt inflationsutfall i februari. Det spär förstås spå spekulationerna kring att Riksbanken snart kommer att sänka räntan. Huvudspåret är att det inte sker i nästa vecka utan att räntesänkningen dröjer till tidigast maj. Ränteförväntningarna i Sverige har ändå dämpats något. Främst på grund av internationell smittspridning, tycks det som. Det låga inflationsutfallet har dessutom bidragit till att kronan försvagats.  

I USA var det tvärtom och här överraskade inflationen på uppsidan. Dessutom steg producentprisindex också snabbare än väntat. Det har bidragit till att man på marknaden skjutit fram en första räntesänkning till juli samtidigt som marknadsräntorna stigit kraftigt. Tvåårsräntan steg med 24 räntepunkter och tioårsräntan med 22 punkter till 4,31 procent.

Så det är ingen tvekan om att veckans huvudnummer på makrofronten är onsdagskvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Väntat är att Fed låter räntan ligga still men den räntesättande kommittén ska lämna nya prognoser som lär sätta tonen för marknadsrörelserna. De flesta tycks räkna med att man bibehåller medianprognosen att räntan kommer att sänkas tre gånger i år, men fortsatt besvärande hög inflation kan sätta vissa käppar i hjulet för en sådan prognos. Dessutom lär Fed-chefen Jerome Powells ord på den efterföljande presskonferensen väga tungt för marknadsrörelserna.  

Nästan lika intressant blir det penningpolitiska besked som Bank of Japan lämnar natten mot tisdag. Den stora frågan är om de, som sista centralbank, ska överge minusräntan. Framför allt pekar höga löneökningar i japansk ekonomi mot ett sådan besked. Det här beskedet kan också ge stora marknadsrörelser även om huvudscenariot, med lite marginal. är att banken ännu inte är redo för detta steg. Här har dock spekulationerna kring en räntehöjning tagit extra fart under helgen så det är inte säkert att huvudscenariot på marknaden fortfarande är oförändrad ränta.

Det duggar även i övrigt tätt med centralbanksbesked. Det är nästa halva världsekonomin som är ute på centralbanksestraden i veckan som kommer.  Vi fokuserar i först hand, förutom på ovanstående, på beskeden från Norges Bank och Bank of England. Intressanta besked från två centralbanker som fortsatt kämpar med höga inflationssiffror.

Bland övriga länder som lämnar räntebesked finns bland annat Australien, Schweiz, Island, Tjeckien, Turkiet, Brasilien och Mexico för att nämna några.

Vi vill också flagga för de preliminära inköpschefsindexen för mars som rullas ut på torsdag. Förhoppningen är att vi får se vissa förbättringar i EMU-området och stabila siffror i Storbritannien och USA. Det kan ge en lite boost till marknaden förutsatt att räntebeskeden går någorlunda åt rätt håll. Lägre räntor och en konjunktur på lite uppgång vore förstås mumma för marknaden.

För svenskt vidkommande är det i princip tomt på lite tyngre makrosläpp under veckan som kommer.

Måndag

Definitiva inflationssiffror för EMU-området. Lär inte påverka särskilt mycket om det inte blir några överraskade revideringar.

Tisdag

Penningpolitiskt besked från Bank of Japan. Konsensusprognosen är visserligen att man bibehåller sin minusränta men det spekuleras rätt rejält kring att banken kan komma att höja räntan. Om inte, lär de i alla fall flagga rätt tydligt för att en sådan förändring är på väg. Den australiensiska centralbanken väntas låta räntan ligga still men fortsatt ha en tämligen tuff hållning i räntefrågan.

Onsdag

Brittiska inflationssiffror givetvis hög intressanta inför Bank of Englands penningpolitiska besked på torsdag men huvudfokus är förstås den amerikanska centralbankens besked. Väntat är att banken ligger still med räntan men marknaden lär fokusera på ränteprognoserna och Fed-chefens besked på den efterföljande presskonferensen.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. För EMU-området hoppas man på små förbättringar från ett svagt läge medan de väntas se lite bättre ut i Storbritannien och USA.  Norges bank och Bank of England lämnar räntebesked och bägge väntas vila på hanen. För trots att inflationstakten har dämpats något så är den fortfarande besvärande hög i bägge länderna. Bland annat beroende på lite för höga löneökningar.

Fredag

Japansk inflation har numera nått mer ”normala” nivåer. Därför väntar sig många att Bank of Japan ska börja strama åt. IFO-index i Tyskland väntas stiga försiktigt från en i utgångsläget låg nivå. Värt att lägga till är att IFO-index bygger på ett betydligt större underlag än inköpschefsindexen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -