Girigheten har bitit sig fast

Börs Höstens rädsla är som bortblåst och nu dominerar girigheten på aktiemarknaden. Det betyder att man som placerare bör vara vaksam, men någon säker säljsignal är det knappast.

Humöret svänger fort på börsen och blickar man tillbaka på det gångna året har investerarna gett utlopp för både extrem rädsla och extrem girighet flera gånger. För precis ett år sedan var det kris för de regionala amerikanska bankerna och då slog CNN:s temperaturmätare Fear&Greed-index i botten med en notering på 23 på den 100-gradiga skalan.

Krisen blåste över fortare än befarat och redan i juni var indexet uppe över 75, vilket indikerar extrem girighet. När den fallande långräntetrenden sedan kom av sig och mantrat på marknaden var ´higher for longer´ samtidigt som oron för en tuffare konjunktur växte under hösten så kopplade oron greppet igen.

I oktober nåddes botten med extrem rädsla och indexnoteringar strax över 20, innan en stark återhämtning tog sin början.

För tillfället pekar nålen på indexnivån 69, den övre delen av området girighet men inte riktigt inne på extrema höjder. Fyra av de sju delkomponenterna som ingår i indexet är dock uppe på extremnivå.

Det handlar om ”market momentum”, som mäter hur det breda börsindexet S&P 500 står sig i förhållande till sitt eget glidande medelvärde, och ”stock price strength” som mäter antal aktier på ettårshögsta i förhållande till ettårslägsta.

Även ”put/call-ratio”, som följer andelen sälj- i förhållande till köpoptioner, samt efterfrågan på riskfyllda obligationer, ”junk bond demand”, befinner sig på extrem girighet.

Indikatorn som mäter bredden i aktiemarknaden ligger samtidigt på girighet, medan volatiliteten (vix-index) är neutral. Ensam om att peka på rädsla är ”safe haven demand” som mäter efterfrågan på säkra räntepapper, men frågan är om det beror på faktisk rädsla eller på taktisk positionering inför kommande räntesänkningar.

Att använda Fear&Greed-index som ensamt verktyg för att försöka tajma börsens upp- och nedgångar är inte att rekommendera. Den ger däremot en bra översiktsbild av det samlade humöret och i synnerhet vid extrema nivåer har den ofta, men inte alltid, sammanfallit med en vändpunkt på börsen vilket syns när man lägger kurvan över S&P 500 på Fear&Greed-index.

 

Intressant att notera är att det just nu optimistiska humöret har hållit i sig relativt länge då indexet har pendlat mellan girighet och extrem girighet ända sedan mitten av november. Den som har varit motvalls och valde att sälja så fort indexet nådde upp till girighetsnivåer i slutet av fjolåret har därför gått miste om en rejäl börsuppgång.

En grov slutsats av de senaste årens utfall är att ett gott börshumör kan hålla i sig länge och att indikatorn därför tycks fungera mindre bra som säljsignal, medan den har varit hyggligt pricksäker som en köpsignal vid de tillfällen där rädsla har blivit den helt dominerande känslan på börsen.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -