Havredrycken börjar smaka bättre

Aktier Kursfallet i Oatly fortsätter. Än så länge finns det inga positiva kassaflöden att tala om, även om det går åt rätt håll. Sedan Placera satte avvakta på aktien är den ned över 60 procent.

Sedan Nasdaq-notering i börshaussen 2021 har Oatly-aktien rasat brutala 95 procent och det finns en rad faktorer som bidragit till nedgången. En mycket hög värdering (över 20 gånger försäljningen), illröda siffror på sista raden, problem med att bygga ut produktionsanläggningar och blankaren Spruce Point som ansåg att Oatly aldrig kommer att nå svarta siffror är några förklaringar. 

Kursutveckling sedan notering 

Idén om Oatly föddes redan på slutet av 80-talet. Det dröjde dock ända till 1994 då  professorn Rickard Öste från Lund grundade företaget. Oatly var den första havremjölken som slog igenom. Idag erbjuder Oatly ett brett utbud av havrebaserat livsmedel. Bland annat havredrycker, glass, pannkakssmet och vaniljsås. 

I jämförelse med traditionell mjölk minskar koldioxidutsläppen med nästan 80 procent vid användning av Oatlys produkter (jämförelsen utgår från per producerad liter). Framställningen av Oatlys havremjölk kräver 60 procent mindre energi i jämförelse med samma mängd komjölk. Det skall tilläggas att bolaget har fått en viss kritik för greenwashing. 

Idag ligger börsvärdet på 600 miljoner dollar och sedan årsskiftet är aktien ner 15 procent.  På helåret 2023 uppgick försäljningen till 780 miljoner dollar där ungefär halva försäljningen kom från EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika). Nordamerika och Sydamerika står för runt 30 procent av omsättningen. Resterande del kommer från Asien. Bolagets två största områden är Food Retail (livsmedelsaffärer etc) och Foodservice (cafeer etc). 

Under den senaste tiden har stora förändringar i Oatlys ledning genomförts. Den nya ledningen har bland annat omorganiserat verksamheten och dragit ner på kostnadsbasen.  

I samband med att siffrorna för det fjärde kvartalet släpptes i mitten av februari gick aktien ned tvåsiffrigt. 

Under kvartalet växte den översta raden med 4,5 procent (2,5 procent i konstant valuta). Försäljningsvolymen för fjärde kvartalet ökade med 2 procent till 140 miljoner. 

I EMEA-regionen ökade omsättningen, på grund av prishöjningar, med 17 procent. Valutamedvind påverkade omsättningen positivt med fem procentenheter. I Nord- och Sydamerika växte försäljningen med lite över 2 procent. 

Svagare såg det ut i den tidigare tillväxtmotorn Asien där den översta raden minskade med nästan 20 procent. Förklaringen till den svaga försäljningen är att Oatly har strukturerat om Asien-verksamheten ännu mer mot Food-service. Till följd av detta har man avvecklat vissa produkter med lägre marginal i detalj- och e-handelssegmenten. Detta är den främsta förklaringen till omsättningstappet. Food-service-segmentet står nu för hela 73 procent av försäljningen i Asien. 

Att bruttomarginalen i kvartalet ökade till 23 procent, på grund av förbättrad effektivitet i försörjningskedjan och prishöjningar, är positivt. Oatly har lyckats få ner kostnaden för sålda varor (cogs), per liter, i samtliga geografier under 2023. I Asien-regionen har cogs per liter minskat med över 30 procent om man jämför första och sista kvartalet 2023. 

Under helåret 2023 ökade Oatly den översta raden med 8 procent där Asien minskade omsättningen med 14 procent på grund av samma anledning som ovan. Under året fördubblades nästan bruttoresultatet från fjolårets 80 miljoner dollar till dagens 152 miljoner dollar. Bruttomarginalen för helåret summerades till 19 procent. 

På sista raden ökade förlusten för helåret till 417 miljoner dollar (392 miljoner dollar). Det är värt att tillägga att bolaget gjorde en stor nedskrivning i samband med att man avbröt byggnationen av sina nya produktionsanläggningar i både EMEA och Nord- och Sydamerika. Dessutom togs omstruktureringskostnader upp i resultaträkningen. Dessa två poster är inte kassaflödespåverkande. 

Kassaflödet ser därför betydligt bättre ut. Kassaflödet för den löpande verksamheten uppgick under 2023 till minus 165 miljoner dollar vilket är betydligt bättre än fjolårets minus 270 miljoner dollar. Dessutom har man minskat capex (investeringar) rejält. Det fria kassaflödet har gått från minus 475 miljoner dollar till dagens minus 235 miljoner dollar. Läs mer om kassaflöden här. Den totala kassan i Oatly uppgår idag till 250 miljoner dollar. Med dagens kassaförbränning klarar sig bolaget i ungefär 1 år. Men sannolikt kommer kassaflödet förbättras det kommande året vilket bidrar till lägre förbränningstakt. 

För helåret 2024 förväntar sig Oatly en omsättningstillväxt på 5-10 procent. Det justerade ebitda-resultatet förväntas landa på minus 35 till minus 60 miljoner dollar. Capex under året uppskattas uppgå till mindre än 75 miljoner dollar. Sannolikt var det guidningen som fick aktien att klappa ihop i samband med rapporten. 

Oatly  2024e 2025e 2026e
Oms till,% 6 8 8
Ebit marg,% -15 -7 -4
P/s 0,7 0,7 0,8

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Oatly-aktien till 0,7 gånger försäljningen. Om man ska dra någon slags jämförelse med ett annat foodtech-bolag skulle Beyond Meat (håller på med växtbaserat kött) fungera. Beyond Meat handlas till ett p/s-tal på 1,5. 

Marknaden som Oatly befinner sig på består av många spelare där kampen om marknadsandelarna är stenhård. Vi på Placera är i allmänhet inget stort fan av foodtechbranschen då lönsamheten i de flesta bolagen är ett stort problem. Även om Oatly börjar göra framsteg så fortsätter vi avvakta tills affärsmodellen bevisat sig. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Oatly Group AB Neutral 0,98 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -