BV: Småbolagsdagen andades optimism

Krönika Förra veckan gick vår småbolagsdag av stapeln. De presenterande bolagen var hyggligt optimistiska inför året. Kanske är ”no news good news” för denna gång fanns inga självklara orosmoln på marknadshimlen.

Under Börsveckans småbolagsdag i onsdags gästades vi av åtta bolag:

Devyser och Senzime inom medtech, fastighetsbolaget Neobo, konsumentbolagen Cheffelo och CDON, infrastrukturbolaget Vestum samt Beowulf och Coinshares inom gruv- respektive finanssektorn. Det var alltså en bred blandning bolag, men det finns ofta gemensamma nämnare dem emellan.

Hösten 2021 när pandemin härjade var det mycket fokus på e-handel och vägar runt bristen på kontakt mellan säljare och kunder. Året efter var det inflationstakten som stod i centrum. Intressant nog så var det överlag positiva tongångar då från bolagen där majoriteten menade att inflationstakten gick att parera.

I fjol var det mer dämpade tongångar där de flesta bolagen presenterade osäkra marknadsutsikter. En lärdom är att inte underskatta att förändringar i det makroekonomiska klimatet kan ta tid att slå igenom. Avtal skrivs över längre tidsperioder, bolag och hushåll använder sina buffertar för att överbrygga problem och så vidare. Tills det inte längre går. Där hamnade vi under 2023 när hushållen stramade åt samtidigt som bolagen mötte sämre efterfrågan.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 11 den 11 mars

Läs mer om Börsveckan.

Nu när vi är en bit på väg in i 2024 kan vi med viss artistisk frihet sammanfatta utsikterna från de presenterande bolagen. Det framstår som om situationen för bolagen är ganska snarlik fjolårets. De flesta verkar försiktigt positiva och finns det problem konjunkturmässigt så är det inte så mycket en tydlig trend eller förändring i marknadsläget utan snarare sämre visibilitet. De har svårt att ge robusta prognoser över längre tid, snarare handlar det om att det finns en hygglig uppfattning om riktningen för det närmsta kvartalet eller halvåret, men inte längre än så.

Inför dagen hade jag några tankar kring de sektorer som representerades. För medtechbolagen så är det intressant att höra om kundernas finansiella situation och investeringsvilja/förmåga då efterfrågebilden inom sektorn framstod som blandad under Q4. För fastighetsbolag är finansiering alltid intressant och för de mer konsumentnära bolagen så är det givetvis hushållens situation och hur köpbeteenden har förändrats efter räntesmockan.

Såväl Devyser som Senzime har uppvisat fin tillväxt och där märks inte en svagare efterfrågan av. Tvärtom så framstod framför allt USA-marknaden som mycket stark. Och i Senzimes fall så har bolaget medvind av viktiga förändringar i behandlingsriktlinjer i såväl Europa som USA.

När det gällde finansiering så framstod Neobo som robust med bankfinansiering och därtill en hög andel bunden finansiering. Här finns också, för att använda en sliten kliché, ett strukturellt behov. Det råder bostadsbrist generellt och när nybyggnationen helt parkerat torde behovet öka än mer. Samtidigt är det en situation som rått länge och möjligheten att anpassa hyrorna är reglerad så den goda efterfrågan kan inte direkt översättas i stigande vinstutsikter.

Lite analogt med detta har vi Vestum som verkar på en, enligt bolaget, underinvesterad marknad där många former av infrastruktur är eftersatt. Därtill finns det såväl regulatoriska krav som ökade behov som driver på efterfrågan. Så även där en ”strukturell” efterfrågan. Men infrastrukturen kan förstås förbli underinvesterad. Dock så växer investeringarna inom området snabbare än BNP och Vestum är välpositionerat för att dra nytta av detta.

När det gäller konsumentbolagen så finns väl en viss tvekan även här. Det är ingen enorm tillväxt direkt, men såväl Cheffelo som CDON har presterat rejäla lönsamhetslyft och kanske är det ett tema som sätter tonen för 2024? Vi har sett samma sak även hos andra handlare och inte bara dagligvaruhandeln. Även onlineförsäljare som t ex Nelly har gjort samma resa.

Beowulf och Coinshares är lite specialfall då det inte handlar så mycket om konjunktur. För Beowulf är utsikterna helt bolagsspecifika där fyndigheternas kvalitet och den regulatoriska processen avgör. Coinshares med förvaltning inom kryptovalutor är inte heller något konjunkturspel, men det är inte något negativt. Tvärtom kan man se det som alternativa placeringar med lägre konjunkturkorrelation vilket allt annat lika i teorin ger bättre avkastning till lägre risk i en portfölj. Och där kanske en av dagens lärdomar ligger. Det är rätt att investera brett!

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 11 den 11 mars

Läs mer om Börsveckan.

Gå gärna in på financialhearings.com så finner Du samtliga presentationer och tillhörande frågestunder för mer information om varje bolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -