Snabb tillväxt för cybersäkerhet

Marknadskommentar En ökad medvetenhet hos företag, nya regler för börsnoterade bolag i USA och en fortsatt hög aktivitet hos cyberhackare tyder på att cybersäkerhet växer kraftigt globalt de kommande åren. Placera ger investeringstips i den allt hetare cybersäkerhetsmarknaden.

Uppskattningar från Fortune Business Insight visar att den globala cybersäkerhetsmarknaden under fjolåret växte med drygt 12 procent och omsatte närmare 172 miljarder dollar. De uppskattar att cybersäkerhetsmarknaden når hela 425 miljarder dollar 2030. Det motsvarar en årlig tillväxttakt på 13,8 procent fram till år 2030.

Det gör det till ett av de snabbaste växande segmenten inom IT och växer tre gånger snabbar än den totala IT-budgeten hos företagen.

Att företag investerar mer kapital i cybersäkerhet beror till stor del på ökad aktivitet hos cyberhackare och nya regler.

Cyberutpressningar där de hotar släppa känslig information de kommit över såg nästan en 50-procentig ökning under 2023. Ransomware-attacker ökade med över 30 procent, det är när hackare infektera datorer eller nätverk med skadlig kod och kräver lösensumma.

Bland de trender att hålla extra koll på märks en förväntad utveckling av cyberatattacker från cyberkriminella. Detta omfattar en ökad användning av phishing och ny ingenjörskonst för att komma åt känslig information. Dessutom förväntas mobila enheter bli ett alltmer populärt mål för cyberattacker i takt med att hybrid- och distansarbetet fortsätter.

Cyberattacker förväntas särskilt intensifieras inför det kommande amerikanska valen 2024. Finanssektorn samt vetenskaplig, industriell och känslig infrastruktur spås fortsätta vara prioriterade mål för cyberattacker under det kommande året.

Som placerare finns det flera möjligheter att investera i cybersäkerhetsföretag. Vill du själv välja aktier att investera i har Fortune Business Insight listat ett antal stora och ledande cybersäkerhetsbolag som man kan välja bland.

Listan omfattar små teknikbolag som är specialiserade på cybersäkerhet som enda affärsområde till de riktigt stora teknikbolag som Cisco, IBM och Microsoft som inte alls är renodlade cybersäkerhetsbolag, men genererar en allt större del av intäkterna från cybersäkerhet.

Microsoft uppskattas vara det bolag i världen som har störst intäktsströmmar från cybersäkerhet.

Bolag

Cisco Systems

IBM

Microsoft

Fortinet

Palo Alto Networks

Zscaler

F5 Networks

Crowdstrike

CyberArk Software

Cloudflare

Okta

Ciena

Digital Reality Trust

Sentienel One

Datadog

Qualys

Arista Networks

Rapid7

Check Point Software

Splunk

Vill du inte leta och välja bolag själv finns det en fond som är specialiserad på cybersäkerhetsbolag. Fonden Allianz Cyber Security AT USD investerar i bolag som genererar en stor del av intäkterna och framtida intäkter från cybersäkerhetsområdet.

Det finns även ett antal börshandlade fonder med inriktning på cybersäkerhetsbolag som ger en bred riskspridning mot temat. Här är ett urval av börhandlade cybersäkerhetsfonder.

Global X Cybersecurity UCITS ETF - USD Accumulating

iShares Digital Security UCITS ETF USD (Acc)

Rize Cybersecurity and Data Privacy UCITS ETF - USD Acc

WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF USD Acc

Placera tror att det finns flera intressanta möjligheter för cybersäkerhetsbolag de kommande åren. De har en bra position för betydande tillväxt jämfört med den bredare teknologisektorn. De har generellt sett starka balansräkningar, positiva kassaflöden och stigande lönsamhet.

Cyberattackerna är alltmer avancerade, till stor del får de hjälp av generativ AI. Generativ AI blir ett mynt med två sidor.

Å ena sidan hjälper det cyberhackare att genomföra flera, snabbare, mer koordinerade och sofistikerade cyberattacker.

Å andra sidan hjälper det cybersäkerhetsindustrin att ta fram säkerhetsprogram och hårdvara i en snabbare takt för att identifiera sårbarheter och upptäcka cyberattacker i realtid. Generativ AI bidrar också till en exponentiell tillväxten av global data, vilket gynnar cybersäkerhetsleverantörer.

En annan viktig händelse är att den amerikanska värdepappers- och börstillsynen Securities and Exchange Comission (SEC) har fastställt och infört nya regler för cybersäkerhet.

SEC införde en ny regel i december som kräver att börsnoterade företag rapporterar materiella cybersäkerhetsincidenter och deras riskhantering, strategi och styrning inom fyra dagar.

Målet är att förbättra informationsflödet till investerare och allmänheten om cybersäkerhetsrisker och incidenter.

Denna regel ses generellt som fördelaktig för säkerhetsprogramvarusektorn, men den gynnar särskilt aktier relaterade till sårbarhetshantering och dataskydd och -styrning, med tanke på det ökade fokuset på cyberrisker och riskhantering.

Enligt de senaste undersökningarna hos IT-chefer förväntas cybersäkerhetsbudgeten fortsätta skjuta i höjden under det kommande året och ta en allt större del av de totala IT-investeringarna.

Även om företag överlag strävar efter att hålla sina IT-kostnader i schack, fortsätter behovet av ökad IT-säkerhet att vara en stark drivkraft bakom investeringarna.

Denna ökning drivs av det ökande behovet av säkerhetslösningar till följd av det förändrade arbetsklimatet, där hybridarbete och arbete hemifrån har blivit normen.

Vad gäller cybersäkerhet förväntas 2024 bli ett år präglat av ökad aktivitet. Med en förväntad ökning av cyberattacker förutspås behovet av effektiva lösningar och skalbara åtgärder att förbli i fokus.

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden?

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -