Räntemarknaden ger börsen konkurrens

Räntemarknaden De höga räntorna gör privatkreditmarknaden allt attraktivare och ger börsen hårdare konkurrens.

”Om du kan få en årsavkastning på mellan 7–13 procent till relativt låg risk ser vi det som ett fullgott alternativ till att investera i aktiemarknaden”, säger Raman Rajagopal, portföljförvaltare inom Private Credit på Invesco, till Placera under ett besök i Stockholm.

Privatkreditmarknaden består av institutioner som erbjuder krediter och finansiella tjänster utan att vara traditionella banker. Det kan handla om hedgefonder, riskkapitalbolag, investmentbolag och försäkringsbolag.

privatkreditmarknaden kan olika typer av kreditprodukter och lån erbjudas, inklusive företagslån och fastighetslån. Fördelen med privatkreditmarknaden är flexibiliteten.

Invescos privatkreditportfölj uppgår till 40 miljarder dollar och utlåningen sker huvudsakligen i USA och Europa. 


Raman Rajagopal.

”Vår lånebok består huvudsakligen av tillgångar med rörliga räntor. Det gör att räntorna har följt med upp under den senaste perioden och har gynnat oss i förhållande till många andra som suttit med tillgångar i bundna räntor. Risken de satt på var ränterisken. Alla som haft rörliga räntor har tjänat på den senaste uppgången både absolut och relativt. I förhållande till många andra tillgångar så ser det fortfarande väldigt bra ut att vara investerad i rörliga räntor.” 

Hur ser er utlåningsportfölj ut?

”Vi investerar inom en rad olika sektorer och branscher. Vi har flera olika strategier som vi följer. En del fokuserar på utlåning till större och väletablerade företag medan en annan del sysslar med utlåning till företag som har problem så kallad distressed credit.” 

Utlåningen till storföretag står för den större delen av utlåningsportföljen. 

”Andra strategier är mer attraktiva men dessa är mer nischade segment och man kan därför inte låna ut lika mycket. Räntan är högre när vi lånar ut till små och medelstora bolag för att inte nämna krissituationer. En sak som skiljer de olika segmenten är hur likvida de är. Vanligtvis kompenseras man dock för detta med högre eller lägre avkastning.” 

Vilken typ av avkastning kan stressad utlåning ge idag?

”När det gäller stressad utlåning kan räntorna komma upp till 16–20 procent.” 

Vad tror du om ränteutvecklingen?

”Under en lång period var räntorna ovanligt låga. Det finns en stor osäkerhet vart räntorna är på väg nu, men det verkar i alla fall stå klart att vi inte lär komma tillbaka till nollräntor igen i närtid. Det innebär att det går att investera i privatkreditmarknaden på ett annat sätt än tidigare.” 

Hur menar du då?

”Du kan uppnå fler av dina investeringsmål med privatutlåning jämfört med när vi befann oss i en lågräntemiljö. Fördelen om du kan få ungefär samma avkastning på kreditmarknaden jämfört med aktiemarknaden är uppenbar eftersom nedsidesrisken är så mycket lägre. Vi får mycket fler frågor om risk nu och jag tror att det är detta som driver investerarna till kreditmarknaden. Vi ser mycket större intresse nu jämfört med några år sedan.” 

Ser du några nya trender på marknaden?

”Den senaste tiden har det varit ganska mycket fokus just på utlåning till bolag som valt att gå den vägen i stället för att göra nyemission. Det här fenomenet är fortfarande växande.” 

Hur ser konkurrensen ut?

”Det finns många spelare, men de är spridda inom olika segment. Konkurrensen är större främst inom utlåning till storbolagen.”

Vad ser du för risker?

”Nu ser vi att ekonomin bromsar in och att risken för inställda betalningar ökar. Trots det tycker jag att det ser väldigt attraktivt ut givet den ränta du får nu kompenserar mer än väl för risken.” 

Hur kan småsparare använda kreditmarknaden?

”Det handlar om hur man ska uppnå dina investeringsmål med olika typer av strategier. Eftersom ränteläget nu är attraktivt så kan du uppnå flera av dina mål genom att investera i kreditmarknaden. Säkerställda företagskrediter med rörlig ränta ser attraktiva ut. De har ett bra skydd mot kriser och ger bra avkastning nu.” 

Hur påverkar AI-utvecklingen privatkreditmarknaden?

”Vi använder AI både för våra egna processer men kanske i nuläget är det ännu viktigare att se hur bolagen vi lånar ut till påverkas av AI-revolutionen. AI gör oss mer effektiva. Frågan är om bolagen har affärsideér som är väldigt manuella. Än så länge ser vi inte särskilt stora effekter på företagen vi lånar ut till, men som utlånare måste vi förstå detta och förstå vad som pågår. Utvecklingen går så fort så vi måste ställa de här frågorna hela tiden och försöka förutspå teknikutvecklingen några år framåt”, säger Raman Rajagopal.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -